nlc.hu
Utazás
Egészségmegőrző, regeneráló nyaralási tipp aktív életmódhoz

Rendszeresen sportolsz? Mutatok egy nyaralóhelyet, ahol tökéletesen kikapcsolódhatsz, és fittséged is új erőre kap

Ha fontos számodra a rendszeres testmozgás, érdemes nyaralóhelyet is ennek megfelelően választani. Persze családbarát módon, szem előtt tartva, hogy a szabadság mégiscsak a pihenésről, kikapcsolódásról szól. Szerencsére van, ahol mindezt egyben megkapjuk.

Nem kell hozzá élsportolónak lenni, hogy tudjuk (és érezzük), a rendszeres testmozgás akkor válik leghatékonyabban az egészségmegőrzés részévé, ha figyelünk a regenerációra, testünk jelzéseire is. A hétköznapokon ide tartozik a bemelegítés, lazítás, nyújtás, időnként azonban ennél többre van szükség. Idővel pedig még többre. Érzem én is, bár jó kondiban vagyok, 38 évesen kétségtelenül nem venném fel a versenyt 18 éves önmagammal, térdeim legalábbis biztosan nem.

Már csak emiatt is nagyon kíváncsi voltam rá, mit tudhat egy hotel által összeállított sport csomag. Lehet olyan színvonalú a vizsgálat, mint egy magánkórház esetén? A kezelések valóban képesek hatással lenni egészségemre? Összeegyeztethetők a pihenéssel, és azzal, hogy szeretném a szabadságomat modern, pezsgő környezetben eltölteni? A hévízi Hotel Európa Fitben jártam utána mindennek.

Hotel Európa Fit****

Hotel Európa Fit****

Három napot töltöttem a szállodában, hogy betekintést nyerjek azokba a szolgáltatásokba és kezelésekbe, amiket aktív sportolók számára alakítottak ki. Rögtön érkezésem után dr. Moll Veronika reumatológus-fizioterápiás szakorvossal találkozhattam, akitől megtudtam, ha kezelésekkel egybekötött csomagot választunk, azt minden esetben személyre szabottan állítják össze. „Fizikális vizsgálaton vesz részt a vendég, vérnyomást mérünk, meghallgatom a szívet, tetőtől talpig átvizsgálom mozgékonyságát” – mondta el a doktornő.

Velem is hasonlómód történt, aktuális fizikai állapotomnak megfelelően pedig három kezelést javasolt ott-tartózkodásom idejére. Érdemes azonban tudni, „ha komolyan gondoljuk, hogy a pihenés idejét összekötjük egy regeneráló kezeléssorozattal, javasolt legalább egy hetet áldozni rá. Így megfelelő ütemezéssel kellő mennyiségű és típusú kezelésből álló sorozat állítható össze, melyek hatása hosszú távon is érezhető lesz.” Bár a hotel kezelései orvosi beutalóval nem vehetők igénybe, egészségpénztári szolgáltatásként elszámolhatók, ami sokak számára lehet pozitívum.

A Hotel Europa Fit Vitalium Health & Beauty - gyógy-, egészség- és szépségközpontja

A Hotel Európa Fit Vitalium Health & Beauty – gyógy-, egészség- és szépségközpontja (Fotó: Hotel Európa Fit****)

„Hobbisportolók esetén előfordul, hogy hétvégente, vagy hullámszerűen, például a szabadságok alatt próbálják pótolni a mozgást. Ez azonban nem mindig ideális, negyvenes éveinkre pedig jelentkezhetnek az első mozgásszervi panaszok is – mondta el a doktornő. – Ha túlterheljük magunkat, szükség lehet gerincnyújtó kezelésre, sérülés esetén segíthet az iszappakolás, mely a hévízi tradicionális kúrának is része, krioszaunánk pedig izomtúlterhelés esetén nagyon jól tudja befolyásolni az izmok regenerációját.” Mindezek mellett még többféle gyógyhatású fürdőt is találunk a terápiás kezelések közt, amiket igény esetén a tucatnyi, elérhető masszázsforma valamelyikével egészíthetünk ki.

Személyes tapasztalataim a gyógykezelésekkel kapcsolatban

A lehetőségek közül magnéziumos fürdőt és iszappakolást javasolt a doktornő, amelyek mellett egy relaxáló masszázst próbáltam ki. Utóbbi minden túlzás nélkül az eddigi legjobb masszázs volt amit valaha kaptam. Végre valóban megtapasztaltam, milyen, amikor azt írják a prospektusokban, “oldja az izomzat feszültségét, elősegíti a relaxációt, és csökkenti a stressz hatásait”. Ellazutam, lelazultam tetőtől talpig, nagyon jól esett minden porcikámnak.

Iszappakoláson még sosem vettem részt, így emiatt is nagy élmény volt megtapasztalni, milyen érzés, ha vastagon (tényleg nagyon vastagon) bekennek 40 fok körüli, sűrű iszappal, majd gondosan bebugyolálnak jó húsz percre. Nos, meglepően kellemes. Az iszapnak például semmilyen kellemetlen szaga nem volt, a hatóidő letelte után pedig szépen lejött a bőrömről is (a kezelő helyiségben zuhany is található). A kezelés térdeimet, csípőmet és vállaimat érintette, izomlazító, regeneráló hatását leginkább a vállaimnál éreztem. Az ülőmunkától nagyon kötött ez a terület, hazautazásomkor mégis úgy éreztem, pár napra mintha kicserélődött volna. Kúraszerűen igénybe véve ezeket a kezeléseket, úgy gondolom, valóban jótékony hatással lehet fizikai állapotunkra.

Iszappakoláshoz ti jobb, ha nem bikiniben érkeztek. Adnak eldobható alsóneműt hozzá, rajtam csak a fotó kedvéért volt. (Fotó: nlc)

Iszappakoláshoz ti jobb, ha nem bikiniben érkeztek. Adnak eldobható alsóneműt hozzá, rajtam csak a fotó kedvéért volt. (Fotó: nlc)

A magnéziumos fürdő volt számomra a legnagyobb meglepetés. Ránézésre ugyanis nem volt több egy nagy kádnyi meleg víznél; semmi pezsgés, bugyogás, csak ülni kellett a kellemes félhomályban. Őszintén szóval nem sokat vártam tőle, és mégis, pazar hatása lett. A fürdőt azután kaptam, hogy az aktív pihenés jegyében egy kellemes biciklitúrán vettünk részt, 20 kilométert tekertünk, nézelődtünk, sétálgattunk. Fantasztikus program volt, majd jött még egy kis strandolás, a kettő között pedig a magnéziumos fürdő. Volt hát esemény bőséggel, és mégis, nap végén fitt voltam, izomláznak nyoma sem volt, nem fájt semmim, mi több, különösebben fáradt sem voltam. Ismerem magamat, “normál” esetben egész biztosan kidőltem volna estére, így hát biztos vagyok benne, hogy a fürdő jótékony hatásának tudhattam be a dolgot.   

A kezelések mellett persze lehetőség van mozgásra is, számos sportolási lehetőséget próbálhatunk ki: részt vehetünk egyéni és csoportos edzéseken, tornákon, használhatjuk a hotel konditermét, szerveznek nordic walkingot, vagy kölcsönözhetünk bringát is. Kezeléssorozat mellett azért túlzásokba ne essünk, inkább használjuk ki a lehetőséget, és kérjünk időpontot a hotel gyógytornászához. „A gyógytornászok nagyon sokat tudnak korrigálni az esetlegesen berögzült rossz mozdulatokon, rossz technikán. Az izomzat alapján látják a túlterhelt részeket, amiket tudnak lazítani, illetve tanácsot is adnak, miként érdemes a mozgáson változtatni, javítani.” – mondta el Moll doktornő a konzultáció során.

Ilyen környezetben a világ végéig is elsétáltam volna. Nem mellesleg Erika, a Hotel Európa Fit gyógytornásza a világ legkedvesebb nordic walking edzője is egyben.

Ilyen környezetben a világ végéig is elsétáltam volna. Pláne, hogy Erika, a Hotel Európa Fit Rekreáció és Egészség Managere, a világ legkedvesebb nordic walking edzője is egyben. (Fotó: nlc)

Ami számomra nagyon pozitív volt, hogy modern, a négycsillagos hotelhez méltó színvonalú környezetben zajlanak a kezelések is, kényelem és professzionalizmus így kéz a kézben jár. A wellness részen minden adott a kikapcsolódáshoz, a hotel konyhája kiváló, a szobák, a belső környezet kialakítása modern, a gyógyászati részlegen pedig nyoma sincs a rideg, kórházi légkörnek. Nem beszélve arról, hogy a hotel munkatársai végtelenül kedvesek és segítőkészek.

Úgy tűnik, nem csak én gondolom így

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top