nlc.hu
Utazás

Uniós zöld útlevél

Július elsejétől jön az uniós zöld útlevél

Hatályba lép az európai uniós zöld útlevél, a védettségi igazolvány megmarad a fesztiválokra, sportrendezvényekre és koncertekre.

A kormányablakokon keresztül papíralapon, az ügyfélkapun keresztül pedig elektronikusan igényelhető az európai uniós zöld útlevél, amely Magyarországon július 1-jétől lép hatályba – hangzott el a Kormányinfón.

A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén.

Védettségi igazolvány

Védettségi igazolvány (Fotó: MTI / Varga György)

A közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok.

A védettségi igazolvány használatát fenntartják tömegrendezvények esetén, ilyenek a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek rendezvényei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top