Nem kapnak zöld útlevelet azok, akiket Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak be

Farkas E. Lina | 2021. Június 29.
Az igazolványt az oltottak közül egyelőre csak azok kaphatják meg, akiket az EU által engedélyezett oltással oltottak.

A 444! írt egy hosszabb cikket arról, hogy a július 1-től érvényes európai védettségi igazolványt a beoltottak közül egyelőre csak az EU-ban is elfogadott vakcinákkal oltottak kaphatják meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy az a legalább 1,9 millió magyar, akit keleti vakcinával oltottak, egyelőre nem igényelheti ezt az EU-n belüli utazást megkönnyítő dokumentumot. Viszont ez azonban nem jelenti azt, hogy Szputnyikkal vagy Sinopharmmal ne lehetne sehova utazni, a kínai védőoltást például legalább a WHO engedélyezte, így azt több országban is elfogadják.
Mindemellett több uniós tagállamba korlátozás nélkül lehet belépni Magyarországról.

Mi az az európai védettségi igazolvány?

Július 1-től minden európai országban elérhetővé válik az európai védettségi igazolvány, az ún. zöld útlevél, amivel a birtokosa igazolhatja, hogy beoltották, negatív a Covid-tesztje, vagy már átesett a betegségen. Ez az a dokumentum, ami elméletileg biztosítja a szabad mozgás lehetőségét, a járványügyi korlátozások alóli mentességet az EU egészében.

Kik kaphatják meg itthon a zöld útlevelet?

Az igazolványt az oltottak közül egyelőre csak azok kaphatják meg, akiket az EU által engedélyezett oltással oltottak, mint a a Pfizer, a Moderna, a Johnson&Johnson és az Astra Zeneca vakcinája. A 444 szerint a csaknem egymillió, a kínai Sinopharm oltásával, illetve kilencszázezer, az orosz Szputnyik V vakcinával oltott honfitársunk lemarad a kártyáról, mert ez a két vakcina egyelőre nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, és a hírek se biztatók az ügyben.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó

Exit mobile version