nlc.hu
Utazás

Gondok a Covid elleni oltottságot igazoló applikációval

Hiába vezették be, nem működik az EU-ban is használható Covid-applikáció

A kódleolvasó hol működik, hol nem, az app azt sem mutatja, ha valaki átesett a fertőzésen.

Magyarországon is hozzáférhető az egységes európai Covid-igazolvány, amely app formájában tölthető le EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) Lakossági Portáljáról tölthető le. Ez a dokumentum a személyes adatok mellett tartalmazza a vakcina típusát és az oltás(ok) időpontját, vagy a koronavírusteszttel/gyógyultsággal kapcsolatos tudnivalókat. És van rajta egy leolvasható QR-kód is, ami lényegében az egész dokumentumot hitelesíti – emlékeztet a Telex.

A baj csak az, hogy nem működik: egy héttel a bevezetése után még mindig komoly problémák vannak az igazolvány hitelesítésével és használhatóságával itthon. A magyar és külföldi koronavírus-alkalmazások ugyanis nem minden esetben tudják leolvasni a dokumentumon található QR-kódot, ami egy utazás során kellemetlenségeket okozhat. A magyar applikáció azt sem képes megjeleníteni, ha valaki átesett a fertőzésen, vagy negatív tesztje van, pedig ezen esetekben is jár a védettségi igazolás. A QR-kódot leolvasni képes EESZT Covid Control nevű applikáció pedig hol működik, hol nem. A portál tesztje szerint ugyanazt a kódot ugyanaz a telefon kedd este még leolvasta, szerdán már hibaüzenetet küldött.

Covid-applikáció, EESZT

Fotó: Neményi Márton

A Kormányzati Ügyfélvonalnál azt mondták, „a frissítések még nem mentek végbe”, azaz ne is próbáljanak EU-s védettségi igazolványt leolvasni. A napokban azonban indul egy szolgáltatás (nem tudni, az app részeként vagy külön), amellyel digitális és nyomtatható formában is lekérhető az uniós igazolás.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top