Egy Pest megyei gyorsételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Többek között:
- Az étterem üzemi területe koszos volt, az edények és főzőeszközök is.
- Az üzemi területen kézmosásra nem volt lehetőség, a fagyasztó melletti kézmosóban egy hosszabbítót tároltak.
- Több helyen szennyezett, undort keltő textilrongyot találtak az ellenőrök.
- Közös hűtőtérben tároltak eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket (pl. friss hús, konzerv, zöldség, főtt tészta), de számos esetben közvetlenül a padlón tárolták az élelmiszereket.
- Az ajtót leszerelték, helyette volt rovarhálójú ajtó, de úgy felszerelve, hogy az ajtó és a fal közt akkora rés volt, melyen a kártevők bejutása az étterembe akadálytalanná vált.
- Az egységben különböző helyeken, a főzőtér egyik polcán, az ablakpárkányon, az alapanyagraktárban, a tojásraktárban és az emeleti előtérben tároltak személyes tárgyakat (pl. vasalódeszka, létra, fogkefe, lábbelik).
A szakemberek által megállapított hibák és hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.
(via)
(Kiemelt kép: Nébih)