Sült hekk, lángos és fagylalt – olyan finomságok, melyek a Balaton partján különösen népszerűek. Az alapanyagárak emelkedése – a legszembetűnőbb változás az étolaj árában tapasztalható: közel 40 százalékkal emelkedett – azonban a Balaton-parti vendéglátóegységeknél is drágulást hozott. A zaol.hu utánajárt a déli parti árváltozásoknak. Körképükből kiderült, ezer forint alatt szinte már nincs is lángos a magyar tengernél.
“Tavaly 800 forintba került egy sajtos-tejfölös lángos, az idén az ezer forintot közelíti. Ugyanez a helyzet a népszerű hekktörzs esetében is, melynek 10 dekagrammja 50 forinttal kerül többe az előző évhez képest” – nyilatkozta a fonyódligeti Ligeti Vitorlás étterem tulajdonosa, aki úgy véli, az áremelést egyetlen balatoni vendéglátós sem úszta meg, ugyanis szinte minden alapanyag ára „elszállt”.
A Balatonmáriafürdőn 30 éve büfét vezető Molnár Mártonéknál a tavalyi évhez képest az összes ételük 50 forinttal drágult. Náluk egy „sima” lángos 700, a sajtos-tejfölös pedig ezer forint. Szerinte a látogatók egyáltalán nem lepődnek meg a magasabb költségeken, hiszen az élelmiszerüzletekben is többet fizetnek.
Kiemelt kép: illusztráció, MTI Fotó: Kallos Bea
Ha otthon készítenél lángost, íme pár recept:
- Így készül a strandos lángos!
- A sütőporos lángos is lehet olyan finom, mint az élesztős
- Kefires lángostészta bögrésen – bármikor előkaphatod a hűtőből