Utazás

A sokszínűség városa: egy hétvége Pécsen

Pécs több mint Baranya megye székhelye. Egy igazán sokszínű város, ahol tartalmasan lehet eltölteni az időt, akár városi környezetben, akár a természetben, sőt még a föld alatt is. A 3 napos programunkat olvasva szinte biztos, hogy te is kedvet kapsz hozzá.

Pécs belvárosa pezsgő, vidám és rendezett helyként fogad bennünket. Az utcákon sétálgató emberek között egyaránt vannak fiatalok és idősek, turisták és helyi lakosok, egyetemisták és kikapcsolódás céljából érkezők. Mi 2,5 napra jöttünk, hogy egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból és felfedezzük a várost.

Irány a Zsolnay-negyed

Az első úticélunk péntek délután a Zsolnay-negyed, 10-20 perces sétával megközelíthető a belvárosból, de fel lehet szállni a buszra is néhány megállóra.

A Zsolnay-gyár öt hektáros területén lévő kulturális komplexum a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében jött létre még 2010-ben. Már akkor is megérné ide ellátogatni, ha egy kiállítást sem néznénk meg, ugyanis a porcelánszobrokkal és mozaikokkal díszített udvar egyszerűen lenyűgöző. Mesebeli, színes környezet, ahol akár egy fél napot is szívesen elüldögélne, vagy sétálgatna az ember. Vannak ehhez padok, étterem, kávézó is.

Miután az udvarban kigyönyörködtük magunkat, persze érdemes ellátogatni a kiállításokra is.  A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállításon nemcsak a gyár történetét, hanem egyúttal a Zsolnay család szerteágazó és izgalmas történetét is megismerhetjük. Zsolnay Vilmos, Zsolnay Miklós, Zsolnay Júlia, Zsolnay Teréz… Kik ők pontosan és kinek milyen szerepe volt a csodás Zsolnay porcelánbirodalom felépítésében? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a kiállítás. Ha ezt megnézzük, akkor a következőkben már nemcsak műtárgyakat, dísztárgyakat fogunk látni, hanem valami sokkal többet. Például a Zsolnay Aranykora kiállításon, ahol az Amerikai Egyesült Államokban élő Dr. Gyugyi László közel 700 egyedi darabot tartalmazó magángyűjteménye került kiállításra, a Rózsaszín Zsolnay Kiállításon pedig a porcelánok hétköznapibb varázslatát vehetjük szemügyre, ami kevésbé csillogó, de nem kevésbé csodálatos. A Látványmanufaktúrában pedig azt is megnézhetjük, hogyan készülnek a porcelánok. Számomra az is rengeteget hozzáadott a dologhoz, hogy ez nem csak egy komplexum, ami bemutatja a Zsolnayak életművét és történetét, hanem az a hely, ahol ez az egész valóban létrejött, kivirágzott és még mindig működik.

A Gugyi gyüjtemény. Fotó: pecsnyitva.hu

A Gugyi-gyűjtemény (Fotó: pecsnyitva.hu)

Nézzük meg, mi van lent

Bevallom őszintén, hogy nem vonzanak a föld alatti területek, szeretek inkább a felszínen maradni, de azt hallottam, hogy a Földalatti Pécs programot vétek lenne kihagyni, így hát ez lett a szombat délelőtti program. Egy 2 órás vezetett sétáról van szó a föld alatt, ami a Cella Septichora látogatóközpontból indul, az első állomása az ókeresztény sírkamrák. Lenyűgöző élmény a saját szemünkkel megnézni az 1600 éves sírkamrákat, miközben az idegenvezetőtől érdekes információkat tudhatunk meg az akkori temetkezési szokásokról, vagy hogy hogyan készül egy téglasír. Valamint a régészeti munkáról, hogy melyik leletet pontosan hol találták meg, és, hogyan alakították a helyszínt látogatóbaráttá, hogy mi magunk is megnézhessük a sírok maradványait, a freskókat és a leleteket.

Cella Septichora. Fotó: pecsnyitva.hu

Cella Septichora (Fotó: pecsnyitva.hu)

A földalatti túra második állomása egészen más jellegű, de nem kevésbé izgalmas. A Littke Palace Pezsgőpincéjében jártunk, 5 emelet mélyen a föld alatt. Láthatósági mellényben, hogy biztosan senki ne vesszen el, sisakban és védőszemüvegben, hogy biztonságban legyünk, ugyanis a palackokban túlnyomás uralkodik és előfordulhat, hogy az üvegek megadják magukat és felrobbannak. Amikor pezsgőt iszunk, talán bele sem gondolunk, mennyi ideig készült számunkra az ital. A 2 kilométeres pincerendszerben sétálva átvettük a pezsgőkészítés fázisait és megtekintettük az ehhez szükséges berendezéseket, a jelenlegi modern darabokat és a régi gépeket is, ugyanis a pécsi pezsgő nagy múltra tekint vissza. Régen egyébként bort is termeltek a pincerendszerben. Az utunk során azt is megtudhattuk, hogy a pince egykor összekötötte a püspökséget az apácazárdával. Az érdekesség kedvéért az egyik teremben a lámpákat lekapcsolva azt is megtapasztalhattuk, hogy milyen is a valódi vaksötét. A földalatti túra valóban különleges volt, új arcát mutatta meg Pécsnek, kár lett volna kihagyni.

Állatkert a hegytetőn

Délutáni úti célnak az állatkertet választottuk, aminek az az érdekessége, hogy a hegyen található, gyönyörű zöld környezetben, így akár kirándulással, túrázással is összeköthető. Könnyen megközelíthető autóval, vagy busszal is, kellemes hegyi utakon. Négy hektáros területen, közel 250 fajjal és 1000 egyeddel várja a látogatóit. Kellemes látogatóbarát kialakítású, érdemes ide akár felnőttként is ellátogatni. Hat földrész állatvilága kerül bemutatásra. Találkozhatunk oroszlánokkal, zebrákkal, vízilovakkal, pumával, leopárddal, fehér bengáli tigrissel, csimpánzzal, szurikátával…, illetve Európában honos állatokkal is, mint a barna medve, aranysakál, kárpáti hiúz. Az akvárium-terráriumban pedig hüllők és tengeri állatok is várnak ránk.

Az állatkert bejárata. Fotó: pecsnyitva.hu

Az állatkert bejárata (Fotó: pecsnyitva.hu)

Az állatkert bejáratától nagyjából 10 perc alatt megközelíthető a kedvelt Flóra pihenőhely, elsétáltunk oda is, ugyanis ott van a város kedvelt selfie pontja, 404 méter magasból, „Pécs hintájáról” csodálhatjuk meg a Mecsekre nyíló gyönyörű panorámát és persze fotózkodhatunk is közben, ha szeretnénk. Nem csak a kép miatt érdemes ide ellátogatni, kellemes erdei séta, gyönyörű kilátással. Nekünk már sajnos nem volt rá időnk, de nagyobb túrákat is kezdhetünk innen, vagy az erdei kisvasútra szállva is felfedezhetjük a Mecseket.

A híres pécsi selfie pont a Flóra pihenőnél

A híres pécsi selfie pont a Flóra pihenőnél

Menjünk a toronyba

A székesegyházat már többször megcsodáltuk kívülről, hiszen egyszerre tekintélyt parancsoló és szemet gyönyörködtető látvány.  A templom hossza 70, szélessége 40 méter. A 60 méter magas tornyokban összesen négy harang lakik Az épület déli homlokzatán a 12 Apostol szobra áll, amelyeket Antal Károly készített. A mellékhajókban a templom két védőszentjének Szent Péter és Szent Pál apostolok tetteit örökítették meg.

A székesegyház. Fotó: Stern Ágnes

A székesegyház (Fotó: Stern Ágnes)

Vasárnap délelőtt bentről is megcsodáltuk. Belépve kaptunk egy térképet és leírást, hogy eligazodjunk és értelmezni tudjuk a látottakat. Először a diadalív által kettéosztott hatalmas belső tér tárul föl, amelynek hatását a sátoros főoltár fokozza. A kóruson négy manuálos, 6101 síppal rendelkező orgona áll, az egykori pécsi Angster Orgonagyár alkotása. A Jézus Szíve és a Corpus Christi kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik. Székely Bertalan világhírű faliképei láthatók a Mária-kápolnában és a Szent Mór püspökről elnevezett kápolnában. A 12. századi, nagy alapterületű, keresztboltozatos, öthajós altemplomban régészeti ásatások során megtalálták, majd újratemették Janus Pannonius pécsi püspök és humanista földi maradványait. Tiszteletére ugyanott szobrot állítottak. Mindezek olyan látványt adnak, hogy mindenki ámulva sétálgat a hatalmas térben, függetlenül attól, hogy egyébként menyire érdeklődik a történelem vagy a vallás iránt.

Lehetőség van felmenni a délkeleti toronyba. Nem csigalépcső, hanem hosszú keskeny falépcső vezet fel, aminek már önmagában is megvan a bája, felfelé menet az ember kicsit megérti, miért is szerethette Quasimodo, a notre dame-i toronyőr furcsa, rákényszerített lakhelyét, a harangtornyot. Fentről pedig természetesen pompás kilátás tárul elénk.

A kilátás egy része a toronyból. Fotó: Stern Ágnes

A kilátás egy része a toronyból (Fotó: Stern Ágnes)

Múzeumok Pécs szerte

A gazdag pécsi kulturális életet tovább színesíti a Janus Pannonius múzeum, amit 1904-ben alapítottak, Magyarország egyik legjelentősebb vidéki múzeuma 15 állandó és megannyi időszakos kiállítással. Azoknak, akik ahhoz szoktak hozzá, hogy egy múzeum egyenlő egy nagy épülettel, szokatlan lehet, hogy a kiállítások nem messze egymástól, de különböző épületekben vannak. Többet terveztünk, de végül csak a Vasarely- és a Csontváry-múzeum fért bele a délutánba. Mindkettő jelentős élményt adott és kellemesen hatott a kettő közti erős kontraszt is.

A világhírű pécsi születésű, Franciaországba kivándorolt művész, Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző), életművének emléket állító tárlat a korai Bauhaus-típusú geometriai grafikáktól kezdve a kezdeti op-art műveken át fekete-fehér és vonalperiódus alkotásokat egyaránt tartalmaz. Kiemelt jelentőségűek a kiállítás anyagában a világhírű Zebra-művek, a Dia-Argent, illetve a Vonal-Fény címet viselő nagyméretű falikárpitok.

A sokszínűség városa: egy hétvége PécsenA Csontváry Kosztka Tivadar jelentős alkotásait bemutató kiállítás a korai tanulmányrajzok mellett ismert tájképeket és olyan főműveket is bemutat, mint a Mária kútja Názáretben, a Magányos cédrus és a Baalbek, mindezek átfogó képet adnak a művész egyedülálló munkásságáról.

A sokszínűség városa: egy hétvége Pécsen

Városi nyüzsgés

A szállásunk a Palatinus Grand Hotelben volt Pécs sétálóutcájának közepén. A látványos szecessziós épület előtt nem lehet úgy elmenni, hogy ne csodálnánk meg, és belülről sem okoz csalódást, ráadásul hamarosan új 4 csillagos résszel bővülve várja a vendégeket. Ottjártunkkor összefutottam egy esküvőszervező ismerősömmel is a szállodában, ugyanis kedvelt esküvőhelyszín. Mellette szól még az is, hogy mivel a belváros szívében van, csak pár lépést kell megtennünk, hogy este megcsodáljuk a kivilágított Széchényi teret, vagy reggel beüljünk valahova egy kávéra.

Látvényos, elegáns épület. Fotó: https://palatinusgrandhotel.hu/

Látványos, elegáns épület (Fotó: https://palatinusgrandhotel.hu)

Nekünk ennyi fért bele a három napba, de bármikor visszamennénk, hiszen Pécs és környéke felfedezésére valószínűleg egy hét sem elég, és egy családi nyaralásnak is tökéletes helyszínt adhat, erről itt olvashatsz bővebben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top