nlc.hu
Utazás

Időjárás: esőt és havat hoz a vasárnap

Időjárás: közeledik az újabb csapadékhullám, eső és hó is eshet

Vasárnap többfelé kell esőre számítani, hogy egyes területeken havas eső, hó is hullhat.
Esernyő alatt egy pár a havazásban

Egy mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását, amelyből vasárnap sokfelé kell esőre számítani, majd estétől a Dunántúlon az esőt egyre több helyen havazás váltja fel – írja a Kiderül.hu.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés inkább csak az Alföldön lehet. Délutánra keleten átmenetileg megszűnik a csapadék, ugyanakkor reggeltől nyugat felől érkezik is a következő csapadékhullám. Ez utóbbiból sokfelé kell esőre számítani, estétől a Dunántúlon már átválthat a halmazállapot havas esőre, hóra is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 14 fok között várható, de a naposabb a délkeleti tájakon 15 fok fölötti, míg északnyugaton, nyugaton 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Késő este 1, 7 fok valószínű.

Hétfőn éjszaka túlnyomóan borult idő várható. Reggelre fokozatosan megszűnik a csapadék: az esőt a keleti országrészben is egyre nagyobb területen váltja havas eső, havazás. Az összefüggő felhőzet napközben szakadozik, és általában felhőátvonulásokra lehet számítani hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, néhol előfordulhatnak hózáporok, záporok. Hajnalban általában -3 és +5 fokot mérhetünk, keleten lesz enyhébb az idő. Délután 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütés valószínű, majd napközben északnyugat felől egyre inkább növekszik, vastagszik a felhőzet. A nap első felében legfeljebb néhol lehet záporos csapadék, majd növekszik a csapadékhajlam. Északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső valószínű. A nyugati, északnyugati szél egyre nagyobb területen délnyugatira fordul, több helyen élénk, erős lökések is lesznek. Hajnalban általában 0, -6 fokot mérhetünk, de a szélvédett fagyzugokban -7, -10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Délután 3, 7 fok lesz a jellemző.

(Kiemelt kép: Unsplash/Craig Whitehead)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top