nlc.hu
Utazás

Közterületek elnevezése Budapesten

Egyenjogúság? Budapesten a közterületek 95 százalékát férfiakról nevezték el

A névadási szokások sok mindent elárulnak arról, hogy az utókor kiket és miért tart emlékezésre méltónak...

Budapesten 2247 olyan közterület van, amely valós vagy fiktív személyről kapta a nevét, esetleg valamilyen keresztnevet visel. A névadási szokások sok mindent elárulnak arról, hogy az utókor kiket és miért tart emlékezésre méltónak – olvasható a Budapest Főváros Levéltára MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az adatvizualizációból kiderül, jelentősen kevesebb közterület őrzi nők nevét mint férfiakét: csupán 224 közteret neveztek el nőkről, és ezeknek is csak 55 százaléka valós név. A férfiakról elnevezett közterületeknél ez az arány 95 százalék.

A közterületeknek egyébként 91 százalékát nevezték el valós személyekről, a fennmaradó 9 százalék személynevet vagy egy fiktív karakter nevét őrzi. Az utcák többsége – 1816 köztér – magyar nevet visel, és csak kis részüket, 206-ot neveztek el külföldi személyekről.

A reformkor és a dualizmus nemzetté válási folyamatában kulcsszerepet játszó államférfiakról, hadvezérekről, költőkről és művészekről, továbbá az 1945 előtti magyar kulturális élet író-költő nagyságairól nevezték el a legtöbb közterületet, egészen pontosan 394-et.

Jelentős számú közterület kapta még nevét uralkodókról, tudósokról és szentekről. Számos olyan utca is van Budapesten, amely a nyilas rémuralom vagy a kommunista terror ellen valamilyen formában fellépő, tevékenységükért kivégzett hétköznapi hősöknek, többnyire munkásoknak, aktivistáknak, utcai harcosoknak állít emléket.

A valós személyeket haláluk időpontja alapján is csoportosították az oldalon. Több mint 40 százalékuk az 1848-49-es szabadságharc és forradalom, és a második világháborút lezáró 1945-ös év közötti csaknem száz évben halt meg, ezzel kijelölve az országos és a fővárosi emlékezetpolitika fő fókuszait is.

A közterületek elnevezése gyakran tükrözi a hatalom, a hatalmon lévő kormány és önkormányzati vezetés politikai gondolkodását és emlékezetpolitikai koncepcióját. A közterületek átnevezésének joga 2012 végéig a kerületi önkormányzatoknál volt, ezt követően lett fővárosi hatáskör. Az oldalon térképen mutatják be azokat az átnevezett utcákat, amelyek új nevüket egy személy után kapták. A kormányok szerinti felosztást külön is bemutatják. Nem meglepetés, az 1990-ben hivatalba lépő Antall-kormány volt a legaktívabb.

 

közterület utcatábla budapesten

MTI Fotó: Illyés Tibor

(Telex)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top