nlc.hu
Utazás

További garázsdrágulás várhat ránk a jövőben.

Az egekbe szöknek a hazai garázsárak: ezek az okai

Az autóboom, a járvány miatt slágerterületté vált agglomerációba költözők miatt jelentősen emelkedésben vannak a garázsárak, különösen a fővárosban.

Az ingatlan.com legújabb elemzése során több mint 50 ezer hirdetés adatait dolgozta fel. Az eredményekből kiderül, hogy jócskán megnőttek az árak a garázspiacon. és várhatóan még nem értük el a plafont.

garázs, árak

A kép csak illusztráció. Fotó: Pexels

Nem ok nélkül szálltak el az árak:

  •  Jelentősen nőtt az utóbbi években az autók száma Magyarországon, a parkolóhely-kínálat pedig egyre szűkösebb, ami megdobta a garázsárakat. 2017-ben még 3,47 milliót tartottak nyilván, 2020-ban már 3,92 milliót, ami bő 10 százalékos növekedésnek felel meg, tavaly pedig a becslések szerint meghaladta a 4 milliót. 
  •  Szintén hozzájárul a garázsdráguláshoz, hogy a járvány miatt megnőtt budapesti és a nagyvárosok agglomerációjában lévő lakóingatlanok iránti kereslet, az ingázók parkolóigénye pedig folyamatosan növekszik.
  • A fővárosi agglomerációban például az eladásra kínált lakások és házak átlagos négyzetméterára idén februárban 597 ezer forint, ami éves szinten 24 százalékos drágulás jelent a járvány előtti időszakhoz képest. 2019 és 2017 első hónapjaihoz viszonyítva pedig 69 és 150 százalékos áremelkedésnek felel meg.
  • Nemcsak a budapesti vonzáskörzet, hanem a megyeszékhelyek többségének agglomerációja is felértékelődött.”

Mennyiért kaphatóak a garázsok? Mennyiért lehet bérelni?

  • Budapesten 5,3 millió forint a garázsok átlagára, ami több mint duplája az öt évvel korábbi értéknek. A kiadós garázsok bérleti díja 25 ezer forint volt februárban. Az V. kerületben 54 ezer forint a garázsok átlagos bérleti díja, ennyiért Budapesten már szobát is lehet bérelni.
  • A komolyabb garázskínálattal rendelkező megyeszékhelyek közül Debrecenben 66 százalékkal nőttek a garázsárak öt év alatt, Győrben és Szegeden viszont megtriplázódtak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelenlegi folyamatok csak erősödhetnek a későbbiekben, aminek eredménye további garázsdrágulás és a bérleti díjak növekedése lehet. Ráadásul a garázsbérbeadás hozamszintje már meghaladja a lakásokét, ami további befektetői rohamot indíthat a parkolóhelyek iránt. Ez viszont még tovább szűkítheti a kínálatot és emelheti az eladó garázsok árát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top