nlc.hu
Utazás
Máltai titkok és misztikumok

Máltai titkok és misztikumok nyomában

Ha szeretjük összekötni a városnézést és a történelmi különlegességeket a tengerparti strandolással, akkor Málta az ideális nyaralóhely számunkra. Itt ugyanis nemcsak a tengert és a napfényt élvezhetjük, de a misztikumban gazdag történelmet is. Most 5 napra elegendő, színes és rejtélyes programot hoztunk neked!

Első nap: Valletta a föld alatt

Málta fővárosát vétek kihagyni, ha itt nyaralunk, ám nemcsak egy rövidebb 1-2 órás városnézést javaslunk a föld felett, hanem egy hosszabb és különlegesebb programot is a felszín alatt. Az Underground Valletta elnevezésű program betekintést ad a város alatt húzódó, több évszázados járatokba. Csak kevesen tudják, de a részletesen kiépített föld alatti rendszer volt Valletta mentőöve, már a lovagok idejében is. Ráadásul több funkciót is betöltött egyszerre, hiszen irányíthatták, és mozgósíthatták innen a katonai csapatokat, de tárolhatták itt a város és a környék gabonatartalékát is.

Valletta Underground Máltán

Valletta Underground Máltán

Évszázadokkal később aztán, ezek a különleges, a felszín alatt meghúzódó járatok, ismét a város lakosságának megsegítésére siettek. Amikor ugyanis a második világháborúban 17,000 tonna bombát dobtak le Máltára, a főváros lakossága ide költözött, hogy megmeneküljenek a haláltól.

Háborús iroda Vallettában a föld alatt

A háború idején ilyen irodákat rendeztek be a föld alatti rendszerben. Ez is megnézhető Valletta alatt (Fotó: profimedia)

Második nap: A Bidni kör

Ha nem hiszed, járj utána! Szereted az ilyen kalandokat? Akkor a Bidni kört látnod kell! Zabbar nevű település felé kell venned az irány, itt található a Bidni kör, melyet égbe nyúló fák, és természetfilmekbe való mezők határolnak. A terület egy helyi család birtokán áll, s a különleges, mondhatni misztikus Bidni kört nagy szeretettel mutatják meg az országba érkező kíváncsiskodóknak. Hogy mitől is olyan különleges? Nos, attól, hogy a furcsa, tökéletes kör alakú mélyedésről, és azt körülvevő falakról tulajdonképpen nem tudunk semmit. Egyesek szerint régi római villa állt itt, másik úgy vélik, hogy római amfiteátrum helyéül szolgált. A tudósok azonban ezeket a feltételezéseket eddig elvetették. A bátrabbak már sátoroztak is a környéken, ám éjszakánként kísérteties hangokról számoltak be. Nos, van kedved megoldani a Bidni kör rejtélyét?

Málta A Bidni kör

A Bidni kör

Harmadik nap: Villa Mystique

A hely, amelynek már a neve is arra utal, hogy itt bizony valami misztikumról van szó! Ahhoz, hogy szemügyre vedd a bedeszkázott ablakú, elhagyatott villát, Swieqi csendes külvárosába kell elmenned. A Villa Mystique-et a hatvanas években építette egy  excentrikus márki, méghozzá egy második világháborúban elpusztult épület romjaira. A 70-es években népszerű szórakozóhely volt, s ekkoriban indultak el az épületről szóló, különc legendák is. Sajnos csak kívülről nézhető meg a modern, titokzatos épület, melyből lenyűgöző kilátás nyílik innen Paceville-ig, sőt egészen a tengerig.

Villa Mystique Máltán

A Villa Mystique Máltán

Negyedik nap: Gozo

Gozo szigetére ezernyi dolog miatt érdemes áthajózni. Ilyen:

  • a 2017-ben leomlott Azúr-ablak helye
  • a Xagħra-fennsíkon található, Ġgantija szentély, melyet a legrégebbi felszín feletti emberi kőépítménynek tartanak, mivel majd ezer évvel idősebbek a piramisoknál, és legalább 1500 évvel idősebbek a Stonehenge-nél
  • a Calypso-barlang, ahonnan pazar kilátás nyílik a tengerre
  • az ősi sólepárlók.

De ha ezeken kívül egy megható, sok-sok éve tartó hagyományt akarsz látni, akkor nézd csak meg a gozói ajtókat. Ma is láthatsz olyan bejárati ajtót, melynek zárjában kívülről benne van a kulcs. Ez egyrészt a biztonság miatt van, másrészt viszont egy szomorú hagyomány miatt.  Az 50-es éveken  rengeteg férfi hagyta el a szigetet, a nők pedig az ajtóban hagyták a kulcsokat arra az esetre, ha férjeik visszatérnének…

Gozo bejárati ajtó

Nyitott ajtó Gozón (Fotó: Profimedia)

Ötödik nap: Egy tényleg lakatlan terület

Érdekelnek a lakatlan, jelentéktelennek tűnő, de nagyon is izgalmas helyek? Akkor Filflát – amely a Máltai szigetek egyike – ne hagyd ki! A lakatlan, természetvédelmi terület Málta déli partjától öt kilométerre található és számos anekdota is tartozik hozzá. Általában távolról, hajóról lehet megcsodálni, a szigetre belépni és a környékén búvárkodni csak a Környezetvédelmi Minisztérium engedélyével lehet! Ezt a szabályt a saját érdekünkben ne szegjük meg. Filfla ugyanis 150 évig volt a brit hadsereg egyik lőgyakorlati célpontja, így az évtizedek alatt a tengerfenéken számos lövedék halmozódott fel, néhány belőlük mind a mai napig éles! A sziget víz alatti világa barracudában, tonhalban, angolnában, homárban és rájában is bővelkedik.

Filfla szigete

Filfla szigete (Fotó: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top