nlc.hu
Utazás

A legjobb vasúti útvonalak közé sorolták az Adria InterCity-t

A Guardian a világ legjobb vasúti útvonalai közé sorolta a Budapestről induló Adria InterCity járatát

Érdekesség, hogy a vonat minden nyári menetrendben változó útvonalon közlekedik (Kelenföld-Tárnok között). 

A Lonely Planet útikönyv kiadó legjobb vasúti útvonalainak listájából szemezgetett a Guardian, és cikkükbe bekerült a Top 10-be a Budapestről Splitbe közlekedő Adria InterCity útvonala is.

vonat, vasút

Úton a Budapestről Splitbe közlekedő Adria InterCity (Fotó: Facebook)

A járat nyaranta közlekedik, este 18:45-kor indul Budapestről és másnap reggel 8:46-kor érkezik meg Splitbe. A vonat Budapest-Keleti pályaudvarról indul és Siófok, illetve Nagykanizsa érintésével a 30-as vonalon halad Gyékényes útirányon át Koprivnica határállomásig. Érdekesség, hogy a vonat minden nyári menetrendben változó útvonalon közlekedik (Kelenföld-Tárnok között). 

Elsősorban a horvát tengerpartra utazók miatt közlekedik a vonat, ezért is kapta az „Adria” nevet. 2019 nyaráig a vonat gyorsvonatként közlekedett. A 2020-as koronavírus-járvány miatt nyári- és utószezonban nem közlekedett, 2021. július 2-ától ismét teljes útvonalon közlekedik Budapest-Split viszonylatban.

2021-ben az Adria InterCity Budapestről Splitbe közlekedő vonataira a felnőtt jegyek 48 eurótól (nagyjából 17 300 Ft), gyermekjegyek 25 eurótól voltak elérhetők.

A Guardian összeállításában szerepel még többek között az Amszterdamból Bécsbe közlekedő Nightjet, a komputazással fűszerezett vonatozás Dublin és Madrid között, vagy a svájci Locarnóból az olasz Domodossolába az Alpokon keresztül haladó járat is.

(24, Wikipédia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top