nlc.hu
Utazás

Jelentősen áremelkedés jöhet a taxisoknál

Hamarosan jelentős áremelkedés jöhet a taxisoknál

Ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a javaslatot, május 9-től 35 százalékkal kell többet fizetniük a fogyasztóknak.

Budapesten a taxis személyszállítás alapdíja 1000 forintra, a kilométerdíj 400 forintra, a percdíj pedig 100 forintra emelkedik május 9-től, amennyiben az erről szóló javaslatot jövő szerdán elfogadja a Fővárosi Közgyűlés – jelentette be az általános főpolgármester-helyettes pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

várakozó taxisor

(Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Kiss Ambrus közölte, ez az intézkedés nagyságrendileg 35 százalékos áremelkedést jelent majd a fogyasztóknak.

Az áremelés mértékét a főpolgármester-helyettes azzal indokolta, hogy a taxik hatósági árai 2018 július 1-jén változtak utoljára. Erre az ágazatra is vonatkoznak a közgazdasági szabályok. Mint mondta,

Ha drágább az üzemanyag és az azon kívüli maginflációs adatok is emelkednek, akkor erre reagálni kell.

Ráadásul míg 2020 márciusában – a pandémia kitörése előtt – a taxisok száma 6754 volt a fővárosban, a legutolsó adat szerint már csak 5070 maradt belőlük

A budapesti taxitársaságok és érdekképviseletek tavaly november óta tárgyalnak a Fővárosi Önkormányzat és a BKK képviselőivel. Egy korábbi javaslat szerint 19 százalékkal emelkedtek volna a tarifák, ám a gazdasági környezet romlása miatt a Fővárosi Önkormányzat időközben elfogadta a taxisok felvetését a nagyobb emelésről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top