nlc.hu
Utazás

Extraprofit-adó hatása a repülőjegy árakra

Extraprofit-adó: megszűnhetnek a pár ezer forintos repülőjegyek

Visszaszorulhatnak vagy akár meg is szűnhetnek azok a hirtelen jött akciók, amikor pár ezer forintért is el lehet jutni repülővel valamelyik európai nagyvárosba – írja az rtl.hu.

Akik kihasználták, hogy olykor a repülőjegy olcsóbb volt, mint busszal utazni, azoknak ez rossz hír, de a turisztikai szakértő szerint nemzetgazdasági szempontból nem az. A befektetők ezt kicsit másképp gondolják: a repülőjegyek drágulásáért felelős extraprofit-adónak is köszönhető részben, hogy tegnap a magyar valutát leértékelték, és 400 forint lett az euró.

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő szerint, az áremelés forrást hoz be úgy, hogy voltaképpen azért nem egy szociális alapjog, hogy utazgass.

A légitársaságokra kiszabott extraprofit-adó utasokra való áthárítása fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel, és más kérdés, ha a már korábban megvásárolt jegyek után is kifizettetik ezt a vásárlóval vagy csak az egy adott dátum után vásárolt jegyekre, tette hozzá a turisztikai szakértő. 

A repülőjegy drágulásról már az extraprofit-adó bevezetése előtt írtunk. Az olajárak növekedése és más tényezők is lényegesen magasabb repülőjegy-árakat jelenthet majd a nyáron.

Delta Airlines repülője

Képünk illusztráció
(Fotó: Wikipédia, Bryan Correira)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top