nlc.hu
Utazás

Kiszárad a Fertő-tó, ha nem pótoljuk magyar oldalról a vizet

Kiszárad a Fertő tó, ha nem pótoljuk magyar oldalról a vizet

Az osztrák lapok arra figyelmeztetnek, hogy Magyarországnak lépnie kell a Fertő tó ügyében, vagy még az idén kiszárad.

A  G7 az írja, hogy az osztrákok már korábban jelezték, hogy a tó vízellátására szolgáló források és a vízgyűjtő területük Magyarországon helyezkedik el, így a folyamatot csak innen lehetne megállítani, de Magyarország még nem cselekedett az ügyben.

Fertő-tó

A Fertő tavat a kiszáradás veszélyezteti (Fotó: Getty Images)

A Wiener Zeitung azt írta, hogy a tó vízszintje 1965 óta soha nem látott módon alacsony. A méréseket pedig 1965-ben kezdték el, úgyhogy ennél alacsonyabb vízszintet még soha nem is rögzítettek. 

A korábbi vízügyi elképzelések szerint a Fertő tó vizét a Mosoni-Dunából kellene pótolni, a folyó szóba jövő szakasza pedig hazánkban helyezkedik el, és a legújabb tervek szerint a Lébény-Hanyi főcsatorna osztrák oldalig történő meghosszabbításával a gazdák öntözővize és a tó vízutánpótlása is megoldódhatna. A csatorna kivitelezését Mészáros Lőrinc nyerte el, de a helyi környezetvédők szerint a beruházás annyira megváltoztatná a Fertő tó kémiai összetételét, hogy az károkkal járna.

Tavaly döbbenetes képek jelentek meg a Velencei-tóról, amelyet szintén a kiszáradás fenyeget. A 2021-es nyár folyamán többször is szóba került, hogy a tó vizét meg kell menteni, az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. 

(ATV)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top