nlc.hu
Utazás

Ingatlanpiac helyzete a Velencei-tónál

Visszaesett az ingatlanpiac a Velencei-tónál a vízszint apadása miatt

60 százalékkal kevesebb érdeklődést regisztráltak a velencei-tavi eladó ingatlanok iránt.

Jelentősen visszaesett a kereslet az ingatlanokra a Velencei-tó környékén. A csökkenés mértéke túlmutat az általános piaci tendenciákon. A szakértők szerint nem független az apadó vízszinttől sem – írja a Haszon.hu.

Csökkent a kereslet a Balaton környéki ingatlanokra, ahol akár 2 millió forint is lehet a négyzetméter ára, azonban az érdeklődés még mindig nagyobb, mint a pandémia előtt. A visszaesést a túlfűtött ingatlanárakkal és a kibontakozó nemzetközi gazdasági válsággal magyarázzák a szakemberek. A Velencei-tónál azonban más a helyzet.

2022 első hat hónapjában a tavalyi év első feléhez viszonyítva 60 százalékkal kevesebb érdeklődést regisztráltak a velencei-tavi eladó ingatlanok iránt. Az első félévben 560-ról 610-re nőtt a tó környékén hirdetett eladó ingatlanok száma, de ez majdnem 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly vagy tavalyelőtt nyáron volt, nagyjából a 2019-es szintre tért vissza a volumen- nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a vg.hu-nak.

A kínálat csupán azért nőtt a Velencei-tónál, mert tovább vannak piacon az ingatlanok. Új hirdetés azonban kevesebb van, ezért a bővülés inkább visszaesésnek értékelhető. A kereslet csökkenése magával hozta az áremelkedés leállását – április óta stagnál az árszint. A szakértő szerint 

az ingatlanpiac jelentős visszaesése a vízszint apadásáról szóló hírek hatása lehet.

A Velencei-tónál – a balatoni ingatlanpiachoz hasonlóan, bár csekélyebb mértékben – az utóbbi években nyugodtan beszélhettünk árrobbanásról, hiszen a korábbiakban tapasztalt felvásárlási láz magával hozta az intenzív drágulást- mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A szakember hozzátette, hogy idén valóban lassult a piac, de az átlagár így is 20 százalékkal magasabb a tavalyinál. 2017 óta pedig háromszorozódtak az árak.

kritikusan alacsony vízmennyiséggel és halpusztulással kapcsolatos negatív hírek, a magas ingatlanárak, a változó hitelkörnyezet és a szomszédban zajló háborús konfliktus okozta bizonytalanság együttesen mind befolyásoló hatással lehetnek az itteni keresletre is, ami most csökkenő tendenciát mutat, de azt persze még nem tudni, mit hoz a jövő – tette hozzá Benedikt.

A szakemberek elmondták továbbra is Velence és Gárdony a legkeresettebb települések a tó környékén, hiszen a strandok és a vasút közelsége mindkettőnél adott. Sukorót és Pákozdot a panorámájáért és a nyugalmáért keresik, valamit egyre vonzóbb Kápolnásnyék is.

velencei tó

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top