Tíz év múlva mammutok tarolják majd le a szibériai erdőket

nlc | 2022. Július 31.
Pár éven belül már láthatjuk is azokat a borjakat, amelyek legutóbb 4000 éve rohangáltak a tundrán.

Létezik egy cég, Colossal a neve, amely kifejezetten azért alalkult, hogy visszahozza nekünk a mammutokat. Nem szórakoztató céllal, mint a Jurassic parkban, bár várhatóan sokaknak eszébe jut a projekt ezen vetülete; nem, a szőrös óriásokat környezetvédelmi céllal engednék szabadjára, méghozzá szó szerint. A terv ugyanis az,

hogy több tucat, vagy akár több száz példányt eresztenek el a szibériai tundrán, hogy tarolják le az erdőséget.

Hogy mégis miféle környezetvédelmi akció ez? A cég szakértői szerint nagyon is releváns; igaz ugyan, hogy a legtöbbet az üvegházhatású gázokról lehet olvasni, mint veszélyforrásról, ám a felmelegedés mértéke elképesztően felgyorsulhat, ha elkezd kiolvadni az északi sarkkörön túli úgynevezet permafrost (magyarul: permafroszt), a föld alatti, mérgező gázokat, például metánt és ősi baktériumokat tartalmazó jégréteg. A kiszabaduló anyagok márpedig ha nem is az emberiség végét jelentik, közelebb hozzák a teljes összeomlást.

Forrás: Colossal

A cég elmélete szerint ha a mammutok letarolják az erdőket (amely tevékenységben ők hagyományosan elég jók), pont úgy, mint 4000 éve, az stabil és összefüggő fűréteget hoz majd létre a tundrán, ez pedig segít a földben tartani a permafrosztot. Pontosan tudják, hogy ez a megoldásnak csak egy kis része, és az emberiségnek rengeteg tennivalója van (lenne) még, de ettől még ők megtesznek mindent. A tervek szerint öt-hat év múlva már növekednek is az első borjak, amelyeket nem klónozással hoznak majd létre, hanem a genetikai szekvenciáikat beillesztik a legközelebbi elefántrokonuk DNS-ébe. (Ez persze leegyszerűsítés, ennél jóval bonyolultabb az eljárás.) Arról nem is beszélve, hogy – Ben Lamm befektető szavaival élve – „kurvára menő lesz az egész”.

Exit mobile version