nlc.hu
Utazás

Tippek online szállásfoglaláshoz

Ezekre figyelj, ha online foglalsz szállást!

Az internetes szállásfoglalás ma már szinte általánosnak mondható, mind a belföldi, mind a külföldi foglalásokat tekintve. Ugyanakkor nem árt figyelmesnek és óvatosnak lenni, mert a hirdetések sok esetben rejtett költségeket tartalmaznak. Mutatjuk, mire figyelj, ha a neten foglalsz szállást.

Az életünk számottevő része az online térben zajlik, és manapság, főleg a koronavírus-járványt követően még több szolgáltatást veszünk igénybe az interneten.  Így van ez az utazással is: egyre ritkább az, hogy egy turisztikai irodában, prospektusokat lapozgatva foglaljuk le a nyaralásunkat, sokkal inkább jellemző az, hogy a neten szörfözve keresgélünk az igényeinkhez mérten, hogy aztán pár kattintással le is foglaljuk a szállásokat, programokat, jegyeket. Ugyanakkor nem mindig könnyű kiigazodni a felugró lehetőségek, és kecsegtető(nek tűnő) ajánlatok között. Hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, gyűjtésünkben összeszedtük, mire figyelj, ha online szervezed a szállásodat!

Biztos kedvezményes az a kedvezményes ár?

  • Egy uniós vizsgálat kimutatta, hogy a szállást, utazást ajánló oldalak ötödének kedvezményesként feltüntetett árai bizony csak csalik. Figyelj a részletekre, és főleg arra, amikor kiszámolásra kerül a végső ár. Az említett vizsgálatot végzők szerint az oldalak közel harmada esetében a teljes fizetendő ár megjelölése, illetve annak a kiszámítási módja nem volt érthető.

A vastagon szedett, bereklámozott ár sokszor csak a kezdet: mindig olvasd el az apró betűs részt, ne a fizetéskor érjen meglepetés.

Ne dőlj be a marketingfogásoknak!

  • Ilyen például az utolsó szoba típusú ajánlatok, ami nem más, mint a fogyasztók befolyásolására, a vásárlás ösztönzésére irányuló kommunikációs eszköz. 
anya és gyerek áll a pultnál.

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

Figyeld, hogy biztonságos hely ajánlatát böngészed-e!

  • Amennyiben hazai cégeknél vásárolnál, érdemes megnézned, hogy bejegyzett utazási iroda vagy utazásszervező áll a háttérben, és hogy szerepel -ea MUISZ és az MKEH listájában, vagy az E-commerce Hungary logója fel van tüntetve az oldalon. 

Kisállat szállásdíja: változó árak

  • Bár már sok helyen fogadnak kutyákat is, arra viszont számítanod kell, hogy sok esetben izmos pluszköltséggel járhat a négylábú barátunk elszállásolása. Ritkán, de előfordul, hogy valahová ingyenesen bevihetők, de a naponta számolt néhány száz forinttól a többezres tételig terjedhet az egy kutya vagy macska után fizetendő összeg, sőt olyat is lehet találni, ahol több tízezres kauciót kérnek el.
Kutyával jelentkeznek be egy szállásra.

Mindig kérdezz utána, hogy a hely állatbarát-e? (Fotó: Getty Images)

Számolj az idegenforgalmi adóval

  • Amennyiben itthon utazol, ne feledd, hogy már a Covid előtti időszak áll érvényben, azaz újra fizetni kell az idegenforgalmi adót, amelynek összegét az önkormányzatok határozzák meg. Maximális mértékét a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény személyenként és vendégéjszakánként 300 forintban állapítja meg.

Ne feledd a lemondási díjat!

  • A koronavírus óta tudjuk, hogy semmit sem vehetünk készpénznek, bármi dugába döntheti a terveinket, ezért mindenképp célszerű megkérdezni, hogy az utazás előtt díjmentesen vissza lehet-e mondani a szobát, apartmant, és ha igen, milyen feltételekkel. A szállás.hu egyik cikke szerint, ha a honlapon több ajánlati ár szerepel, akkor az alacsonyabb esetében általában a teljes díjat előre ki kell fizetni és a foglalás nem mondható le. 

Gondold át, mire lesz szükséged!

  • Nézz utána, milyen a szoba, a ház, vagy az apartman felszereltsége. Extra kiadást jelent-e a wellnesshasználat, a wifi, vagy a parkolás. Ha meleg helyre mész, és szereted a hűvös szobát, kérdezd meg a légkondit is.

Csekkold az értékeléseket

  • Ne feledd el megnézni, hogy milyen értékelést kapott a szálláshely a korábbi vendégektől! Milyen a tisztaság? Kedvesek voltak a szállásadók?  A vélemények mindig fontosak, tölts el egy kis időt az olvasgatásukkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top