nlc.hu
Utazás

Bradford elvileg Európa megveszélyesebb városa

Bradford elvileg Európa legveszélyesebb városa

Legalábbis egy felmérés szerint, melynek hitelességét erőteljesen vitatja a helyi rendőrség.

Európa legveszélyesebb városa nem más, mint az Egyesült Királyságban található Bradford. Legalábbis egy felmérés szerint, melyet a Expatriate Consultancy nevű szervezet készített. A társaság célja, hogy segítséget nyújtson információkkal azoknak, akik külföldön próbálnak szerencsét és, ennek keretében rendszeresen beszámolnak arról, milyen szintű a közbiztonság a különböző népszerű városokban. Legújabb felmérésük eredményét azonban egyáltalán nem fogadja el helyi rendőrség – írta meg az Express.co.uk.

Pirossal felmázolt „crime” felirat a csempén.

Képünk csupán illusztráció (Fotó: Pixabay)

A Expatriate Consultancy felméréséhez a világ különböző pontjainak megélhetési költségeivel foglalkozó Numbeo bűnözési indexének adatait használta fel. Ez az évente kétszer megjelenő összesítés arra reflektál, milyen mértékben nőtt a bűnözés az adott városban az előző három évhez képest külön részletezve, miként alakult a rablásos, lopásos és erőszakos bűncselekmények száma. Az összesítésben a világ valamennyi városát pontozták. Amennyiben a kapott érték alacsonyabb, mint húsz, az adott településen elvileg viszonylag nagy a közbiztonság.

Sajnos, nem ebbe a kategóriába esik a West Yorkshire-ben található Bradfordról, mely nem kevesebb, mint 71.24 pontot kapott az étékelésen. Ez nemcsak jelenti, hogy Európa legveszélyesebb városa, hanem egyben azt is, hogy a világranglistán is elfoglalja az igen „prominens” 26. helyet, megközelítve olyan városokat, mint az Egyesült Államokbeli Saint Louis, illetve São Paulo Brazíliában. A Expatriate Consultancy által összeállított európai listának ráadásul a második helyezettje szintén egy brit város lett, egész pontosan a West Midlandsben található  Coventry-t.

Az adatbázis szerint 2021-ben Bradford esetén az ezer főre jutó bűncselekmények száma 146 volt, a leggyakrabban előforduló bűncselekmények közt pedig erőszakos és szexuális bűncselekmények szerepeltek. Ugyanebben az évben Conventry esetén ezer főre 102 bűncselekmény jutott.

Noha az adatok nem festenek rózsás képet a két angol városról, a felmérés eredményének hitelességét sokan megkérdőjelezik, köztük a helyi rendőrség is. Rob McCoubrey, a bradfordi körzeti megbízott nyomatékosította az Express.co.uk-nak, hogy a felmérés eredményeit, az ahhoz használt metodikát nem tartja hitelesnek vagy mérvadónak a West Yorkshire-i Rendőrség. Egyúttal hangsúlyozta, Bradfordban igenis biztonságban lehet élni, tanulni és turistáskodni, bár hozzátette, hogy a városban, éppúgy, mint bármelyik településen, ahol jelen van a szegénység, vannak kihívások, amikkel meg kell küzdeni.

Mint ismert, az anglikán egyház egyik helyi iskolájában dolgozott az a fiatal magyar nő is, akit 2021-ben holtan találtak bradfordi otthonában. Benkő Borbála mindössze 24 éves volt, amikor meggyilkolták. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top