nlc.hu
Utazás

Rezsiárak: bajban a termálfürdők

Óriási bajban a termálfürdők az energiaárak drasztikus emelkedése miatt

Nem várt gondokkal kell szembenézniük a fürdők üzemeltetőinek.
termálfürdő

Az energiaárak emelkedése miatt a termálfürdők többsége nem tudja, hogy meddig tartható a mostani színvonal – erről beszélt az RTL Híradónak a Magyar Fürdőszövetség elnöke. A megnövekedett költségek miatt már van olyan fürdő Magyarországon, ahol kénytelenek korlátozni a szolgáltatásaikat, ha nem akarják drasztikusan emelni a jegyek árát.

A martfűi termálfürdő igazgatója a múlt hétvégén jelentette be, hogy nem tudják tartani a korábbi színvonalat, azaz korlátozzák a szolgáltatásaikat, a sárvári fürdőben pedig azt mondják, félmilliárddal nőttek a kiadásaik idén a dráguló rezsi miatt. “Csak az idei évben a költségnövekedésünk többszáz millió forint költségnövekedést jelent abban az esetben, hogy ha a jelenlegi árakon számolunk” – nyilatkozta Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Magyar Fürdőszövetség igazgatója is. Megdrágult az áram is, eddig hétszeresére nőtt a gáz ára nekik. Már pedig a fürdők nem tudnak lemondani a földgázról, mert a vizet melegíteniük kell, hogy állandó legyen a hőmérséklete.

A fürdőszektor az, ami napi szinten gyakorlatilag az egyik legnagyobb földgáz-felhasználónak számít Magyarországon, még akkor is, ha sok fürdőben termális, illetve alternatív módon is igyekeznek kiegészíteni azokat a fosszilis energiahordozókat, amire rá vagyunk szorulva” – mondta el Kántás Zoltán, aki szerint a Fürdőszövetség tagjainak jó része megszorításokra kényszerülhet az energiaárak robbanása miatt.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top