nlc.hu
Utazás

Élő adventi kalendárium Gödön

Élő adventi kalendárium Gödön: sorra gyúlnak fel az ünnepi fények a város ablakaiban

December 1. és 24. között mindennap kinyílik egy ház ajtaja valahol Gödön, amely mögött egy kis ünnepi varázslat rejlik.

Hiány lehet a varázslatból a nyirkos téli éjszakákon, de nem Gödön. Ha a Duna-parti kisváros utcáit rovod, egyre több ragyogó ablakot, házat láthatsz, ahogy közeledik a szenteste. Gödön már három éve rendezik meg az élő adventi kalendárium projektet, amely során a csatlakozó családok házai sorra ünnepi fénybe öltöznek az adventi naptár napjai szerint, számmal is megjelenítve az adott napot. A fények mellett a soron következő ház lakói általában meg is vendégelik szomszédaikat, az arra járókat. Nem a díszlet a lényeg, sokkal inkább az, hogy összejöjjenek a szomszédok az udvaron vagy a kapu előtt. Azok az emberek, akik nap mint nap elsietnek egymás mellett a munkába menet, most élvezhetik a pillanat örömét. Nincsenek meghívások, nincsenek klikkek, csak véletlen találkozások és nyitott szívek.

„Három éve hozta Gödre ezt a szokást Mester Mónika, aki egy Győr melletti faluban látta az ötletet – mondta el az nlc-nek Rezneki Zsuzsanna, az élő adventi kalendárium egyik szervezője. –  Toborozni kezdett embereket, és én lettem az egyik legaktívabb, mint az egyik legnagyobb gödi csoport, a Gödi Jó Arcok adminja. Mindennap kiposztoltunk egy kártyát, amelyen egy rejtvény állt verses formában, és az embereknek ebből az üzenetből kellett kihámozniuk, az adott napon hol található az adventi kalendárium következő háza. A rejtvényeket mindennap kiposztoltuk, és nagy sikere lett a kezdeményezésnek. Aztán a tavalyi évtől Veres-Lukács Lilla grafikus vállalta a projekt grafikai részét, idén is ő gyártja a kártyákat.”

adventi kalendárium kártya

Vajon melyik címet rejti a rejtvény? (Fotó: Gödi Adventi Kalendárium)

Zsuzsanna szerint december elején a várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik Gödön, és most – mivel több városnak nincs anyagi lehetősége díszkivilágítással gondoskodni az ünnepi hangulatról – a lakók önmaguk tehetik ezt meg. Az első élő adventi kalendárium pont a Covid alatt volt Gödön, amikor sokan még a rokonaikkal sem találkozhattak karácsonykor – ettől a közösség-összekovácsoló erőtől lett már az első évben extrán sikeres a kezdeményezés, és a népszerűsége azóta is töretlen.

élő gödi advent asztal

Sok helyen terített asztal is vár Gödön (Fotó: Magánarchívum)

Advent előtt egy hónappal összegyűjtjük, ki szeretne csatlakozni, majd mindenki kap egy számot, és onnantól kezdve, ahogy eljön az ő napja, sötétedéstől este 8-ig kivilágítja az adott naptári nap számát a házán, ablakán vagy kertkapuján, és a szám egészen december 24-ig világít majd – avat be a szervező. – Ezenfelül mindenki maga dönti el, hogyan díszítse fel a házat is. Évről évre egyre inkább hagyománnyá válik az is, hogy az aktuális, sorra kerülő ház lakói valamilyen finomsággal, forralt borral, teával, süteménnyel vagy szaloncukorral várják az ide érkezőket. Mivel Gödön elég nagyok a távolságok, több városrészen külön is nyílnak az adventi ablakok. Nagyon hangulatos, ahogy a fények, színes projektorok megfestik, kalendáriummá változtatják a házakat. Többen is visszajelezték, milyen jó délután a munkából, az óvodából vagy iskolából hazafelé menet az adott számoknál találkozni, leállni a ház előtt, iszogatni, a távoli szomszédokkal találkozni. A felnőtteket a közösségi és a kincskereső, rejtvényfejtő része fogja meg a dolognak, a gyerekeket inkább az ünnepi fények.”

Különc Kávézó és Játékbolt az első számmal.

Különc Kávézó és Játékbolt az első számmal (Fotó: magánarchívum)

A Living Advent Calendar projekt

Az élő adventi naptár ötlete eredetileg az Egyesült Királyság Mental Health Collective nevű szervezetétől származik. A projektet 2015-ben kezdték el Londonban, azóta több hasonló közösségi művészeti projekt jött létre az Egyesült Királyságban – terjesztve a kreativitást és összehozva az embereket az országban. Az ötlet mentálhigiénés szándékkal született, hiszen a magány különösen nagy teher lehet karácsonykor, amikor úgy tűnhet, hogy mindenki más a barátaival és családtagjaival ünnepel. A mentális egészség védelmének fontos dimenziója, hogy egy közösséghez tartozónak érezzük magunkat. A projekt keretében a helyi közösség 24 házából és központjából jelentkeznek önkéntesek, hogy decemberben ünnepi fényekkel világítsák meg ablakaikat vagy különféle adventi jelenetekkel díszítsék. December 1. és 24. között mindennap „nyitnak” egy ablakot, amely éjfélig világít. Ez nem egy verseny, és nem kell különösebben művészinek lenni – a szórakozás és a közösség összehozása van a fókuszban.

Mivel az ötlet a különféle orgánumoknak köszönhetően gyorsan elterjedt a világban, 2016-ra Magyarországon is megjelentek az első adventi ablakok és „járdapartik” a kisebb településeken. Az Imami szerint először 2016-ban, Solymáron nyíltak ki a világító adventi kalendárium ablakai, azóta a népszerű kezdeményezéshez több száz település is csatlakozott, és országos méretűvé nőtte ki magát. Az élő adventi kalendáriumnak Szentendrén is már többéves hagyománya van, ahol december elsejétől mindennap más-más helyi lakos díszíti fel ablakát, és helyezi ki az adventi naptár egy világító számát, hogy szenteste végül az összes résztvevő ház egyszerre boruljon fénybe. Azt, hogy melyik nap hol csillan fel a kidíszített ablak, egy térképen lehet nyomon követni egy Facebook-eseménynél. A versekbe és helyrajzi számokba rejtett kódolt üzenet kifejezetten a gödiek találmánya.

Magánház Gödön az 5-ös számmal.

Magánház Gödön az 5-ös számmal (Fotó: Magánarchívum)

Szeretetkezdeményezések Gödön

Az élő adventi kalendárium mellett más szeretetkezdeményezések is vannak Gödön az év ezen szakaszában. Az egyik ilyen a Gyuricza Niké által kezdeményezett Örömsüti, amelynek keretében évek óta visznek otthon sütött süteményeket különféle intézményekbe, például az idősek otthonába, vagy valamilyen speciális otthon karácsonyi rendezvényére. A másik jótékonysági kezdeményezés a Gödi Anyák Angyalai karácsonyi angyalok projektje Percze Renáta és Rezneki Zsuzsanna szervezésében. Az önkéntesek védőnők, óvodák, iskolák és a Boldogságcseppek Alapítvány segítségével a hátrányosabb helyzetű családok gyerekeinek keresnek „angyalokat”, akik a gyerekek kívánságait teljesítik. „A gyerekek lerajzolják, mit szeretnének kapni az angyalkától, mi pedig megpróbáljuk mindenkinek elintézni a kérést, majd kiszállítani az ajándékokat. Idén több mint 20 kérés érkezett be az angyalokhoz” – mondja Zsuzsanna.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top