nlc.hu
Utazás

Euróbevezetés Horvátországban

Vasárnaptól már a horvátok is csak eurót fogadnak el

Vége a kunakorszaknak Horvátországban, ami megmaradt, azt építkezéseken használják fel.

Azzal, hogy január elsejével Horvátország csatlakozott az euróövezethez és a kéthetes átmeneti időszak is lejárt, csak euróval lehet fizetni délnyugati szomszédunknál. Egyúttal a kunát is kivezetik.

Strand a Pag szigeten - mostantól euróért (Fotó: visit-pag.com)

Strand a Pag szigeten – mostantól euróért (Fotó: visit-pag.com)

A bankok és más pénzintézetek 2023 végéig a már előre meghatározott árfolyamon díjmentes váltják a kunát, ezt követően már csak a jegybankban lehet becserélni. A bankjegyek korlátlan ideig beválthatók, de a fémpénz csak a következő három évben.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) arra számít, hogy az erre meghatározott időszakban 1,1 milliárd darab forgalomban lévő fémpénzt és 500 millió bankjegyet váltanak be az állampolgárok. A kuna érmék súlya 124 zágrábi villamos súlyának felel meg, azaz 5600 tonnát tesz ki, míg a bankjegyek, ha egymásra tennék őket, ötven kilométer magas oszlopot képeznének, ami hatszor magasabb, mint a Mount Everest.

A fémpénzekből eddig 2600 tonna érkezett be, és a horvát hadsereg egy erre a célra kialakított raktárában halmozták fel őket, ott tárolják majd 54 hónapig. Utána összezúzzák, és az építőiparban használják fel, mint másodlagos nyersanyagot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top