nlc.hu
Utazás

Barna medvét láttak Boldvánál

Csak óvatosan: barna medve tűnt fel a Sajónál

A békés együttélés érdekében nem árt betartani néhány szabályt.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság azt írja, hogy 2023. március 9-én barna medvét láttak Boldva település határában a Sajó-folyó mellett.

Hozzátették, a folyót határoló terület jellemző útvonala a Magyarország területére időnként beérkező kóborló medvéknek, és ugyan az állat mozgásának irányáról jelenleg nincs több információ, de a Sajó-folyó mentén bárhol előfordulhat az elkövetkezendő napokban.

Medve

Fotó: Pexels

Mivel megszaporodtak Magyarországon a medveészlelések, a Bükki Nemzeti Park is fontos tanácsokat gyűjtött össze arról, hogyan érdemes viselkedni, ha tudjuk, hogy medve jár a közelben. Javaslataik szerint akik olyan településen laknak, ahol medvék tűnhetnek fel, főként arra kell odafigyelniük, hogy ne hagyják őket „kukázni”, vagyis ne dobjanak élelmiszer-maradékot a komposztba, a kukák legyenek jól záródóak, és azokat a szemétszállítás napján tegyék ki. 

túrázóknak, kirándulóknak is érdemes betartaniuk pár fontosabb szabályt, például célszerű a kijelölt útvonalakon haladni, és bármennyire is nagy kalandnak tűnik az éjszakai túra, mivel az ember által háborgatott élőhelyein éjszaka és a hajnali órákban táplálkoznak a medvék, inkább nappal érdemes járni a természetet. Az útra érdemes olyan ételt magunknak vinni, amelynek a szaga nem erős, és az elemózsiát, maradékot, szemetet jól csomagoljuk el, sátorozáskor pedig az élelmet a sátortól távol eső fára függesszük fel, és ugyan a természetet sokan a nyugalom és a csend miatt keresik fel, nem baj, ha nem vagyunk nesztelenek, jobb, ha egyértelművé tesszük a medvéknek, ha közeledünk. Ha mégis feltűnik egy vagy több példány a közelünkben, akkor tartsunk magunkat a következőkhöz:

  • Ha  állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni!
  • Fontos, hogy ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk neki hátat, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk!
  • Talán mondani sem kell, de ne próbáljunk meg barátkozni vele, és ne próbáljuk közelről lefotózni, mondjunk le a közös szelfiről. 
    Amennyiben autóban ülünk, azt ne hagyjuk el, ha pedig kutyával vagyunk, számolnunk kell azzal, hogy medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó állattal.

A gazdálkodók is tehetnek azért, hogy elkerüljék a kellemetlen találkozásokat a környéken élő vagy kóborló medvékkel. Mivel a védekezés egyik módja a villanypásztor alkalmazása, a nemzeti park igazgatóságok ingyenesen biztosíthatnak ilyen eszközöket a számukra. 

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top