nlc.hu
Utazás

Március 14-i melegrekord

Tegnap még 24 fok volt, ma pedig már havazik a Mátrában

66 éve mértek olyan meleget, mint a hidegfront megérkezése előtti napon.

A Baranya vármegyei Sellyén március 14-én (kedden) 24,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel pedig megdőlt a Szentgotthárdon 66 évvel ezelőtt mért napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja – tette közzé szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

ibolya

Már javában virágzik a fehér ibolya az erdőben a Zala vármegyei Hahót közelében – Fotó: MTI/Varga György

Kedden a délutáni hidegfront érkezte előtt délnyugat felől meleg levegő áramlott a Kárpát-medencébe, emellett a nap első felében az ország nagy részén többórás napsütés is volt. A szeles, de tavasziasan meleg időben több helyen is 22 fok fölé emelkedett a napi csúcshőmérséklet. Sellyén 24,1 fokot mértek. Az 1957-ben, ugyanezen a napon, Szentgotthárdon mért korábbi napi csúcsérték 22,3 fok volt.

A tegnapi melegrekord után ma, március 15-én már havazásról számolt be az MTI. A Mátrában, a Kékestetőn 4 centiméteres a hó vastagsága, a hőmérséklet pedig mínusz 1,8 Celsius-fok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a magasabb csúcsokon – a Mátrában, a Bükkben és a Zempléni-hegységben – akár 10-15 centiméteres olvadozó hóréteg is összegyűlhet éjfélig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top