nlc.hu
Utazás

Ezeket az olcsó és gyönyörű tengerpartokat érdemes célba venni!

Tengerparti nyaralás pénztárcabarát áron? Mutatjuk, hova érdemes utazni

Kemény évet zártunk, már ami a forint gyengülését és az árak elszállását illeti, a legtöbb háztartásban szűkösebbre húzták a nadrágszíjakat, és ez bizony hatással van a nyaralási tervekre is. Hogy ne kelljen lemondani a vakációról, segítségül összeszedtünk pár pénztárcabarát tengerpartot.

Az infláció miatt sok magyarnak szűkül az az anyagi keret, amit nyaralásra költhet. A szakértők szerint messze elmaradhat az idei belföldi szezon a járvány előtti évektől, ám a határon túlra, ahol azért találunk olcsó, izgalmas helyeket, egyre többen utaznak. Mutatunk pár pénztárcabarát tengerparti tippet, amit érdemes fontolóra venni, amikor a nyári vakációt tervezzük.

Albánia

Albánia

Csodás partok, olcsó árak (Fotó: Getty Images)

Felejtsük el a sztereotípiákat és adjunk egy esélyt ennek a „balkáni országnak”, hiszen Albánia rengeteg természeti szépséggel és történelmi emlékkel büszkélkedik. Nyáron ráadásul kiváló opció, hiszen a napsütéses napok száma alapján Albánia a második Európában Spanyolország után, így a part menti vizeinek  hőmérséklete is 20 fok fölötti. A tengerparti rész infrastruktúrája gyorsan fejlődik, a Tiranától mindössze félórányira fekvő üdülőhelyek aranyhomokos tengerpartot és olcsó szállodákat kínálnak.

Az árak sem durvák:

  • Az  ebéd egy jó étteremben úgy 3500 forintról indul.
  • Egy átlagos hostel ára (éj/fő): 8,000 forint (2,300 ALL) 
  • 3 csillagos szálloda: 16,000 forint (4,700 ALL)
  • Luxus szálloda: 30,000 forint (9,000 ALL). (2022-es árak alapján)

Montenegró

Montenegro

Fotó: Getty Images

Montenegró nemzeti parkjaival, tengerpartjaival, ősi kikötőivel Európa egyik legvarázslatosabb helye, de mégsem ismerjük annyira, a magyarok többsége, szintén a sztereotípiák miatt, a mai napig ódzkodik tőle. Pedig nem kéne, hiszen ez az a hely, ahol a hegyvidéktől kezdve, a kristálytiszta folyókon át a homokos tengerpartig számos természeti szépséget csodálhatunk meg, és akkor még nem beszéltünk a fantasztikus gasztronómiájáról vagy a középkori kisvárosairól.

Mindemellett az árak is barátiak:

  • Az átlagos hostel Montenegróban 6,500 forint/fő/éj.
  • 3 csillagos szálloda: 20,000 forint
  • Luxusszálloda: 109,000 forint egy éjszaka.

Törökország

Törökország

Törökország lehet olcsó és drága is, attól függ, melyik részére megyünk (Fotó: Getty Images)

Törökország méltán az egyik legszebb országként emlegetett hely, hiszen hatalmas területén egyaránt elmerülhetünk a török riviéra, a kulturális és művészeti örökségek, valamint a lenyűgöző természeti tájak nyújtotta élvezetekben. Érthető, ha évről évre turisták milliói keresik fel.

Törökország persze lehet olcsó, de akár drága is, ez nagyban függ attól, hogy melyik részére megyünk, és mit szeretnénk látni. Ami biztos, hogy az éjszakai buszozással a városok között sokat lehet spórolni, ráadásul a török ételek finomak és olcsók. Ráadásul egyes hostelek ingyen reggelit kínálnak, érdemes e szerint csekkolni őket.

  • Szállás: 4000-8000 éjszakánként egy hostelben
  • Közlekedés: 400-1200 forint egy taxiút, vagy 10 ezer-20 ezer egy éjszakai buszos utazás a városok között.
  • Ha a gyermekzsivajtól és a tumultustól mentesebb nyaralásra vágyunk, akkor érdemesebb elkerülni a június közepe és augusztus vége közötti időszakot.
  • Ami az árakat illeti: Lara és Belek régiója a legdrágább, Alanya és Side az olcsóbb.

Ciprus

Ciprus

Cipruson csodás partokat találunk (Fotó: Getty Images)

Ha mindenképp tengerpart a cél, akkor érdemes kipróbálni Ciprust, ahová még mindig nevetségesen olcsón foglalhatunk repjegyet és a szállások árai sincsenek elszállva. Gyönyörű, hosszú strandok, kristálytiszta víz, meredek partok várják az ide látogatókat. Ha a strandból elegünk van,  gótikus székesegyházakat, török mecseteket, bizánci kolostorokat és középkori, lovagkeresztes-várakat is megcsodálhatunk. A Földközi-tengernek ez a szigete csodás nyaralóhely, de arra mindenképp érdemes felkészülni, hogy ezen a helyen nem igazán tudjuk elkerülni a turistás helyeket. Amennyiben a tömeg előtt, vagy után érkeznétek, érdemes az elő- és az utószezonban meglátogatni.

  • Hostel: 10,000 forint éj/fő.
  • 3 csillagos szálloda: 31,000 forint.
  • Luxus szálloda: kb. 67,000 forint.

(via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top