nlc.hu
Utazás

Biztonságos országok, ahová egyedül is utazhatunk nőként

Ez az 5 legbiztonságosabb ország, ha egyedül utazol nőként

Amennyiben egyedül indulunk el a nagyvilágban, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az adott célország mennyire biztonságos, hiszen a világ egyes részein még ma sem veszélytelen nőként utazni.

Az egyéni utazások iránti érdeklődés világszerte tovább nő, és ami talán neked is meglepő lehet, hogy a Norwegian Cruise Line kutatása szerint főleg az idősebb nők vezetik ezt a trendet. A Virtuoso belső kutatás eredménye azt mutatja, hogy 2022-ben a szóló utazások számának legnagyobb növekedését a 65 éves és idősebb nők tették ki. 

Bár a trendek azt mutatják, hogy nőként egyre természetesebb egyedül utazni, azért érdemes utánajárni, hogy az adott célország mennyire biztonságos. Ebben segít a BBC Travel cikke, amely a Georgetown Egyetem Women’s Peace And Security Index (WPS), a Világgazdasági Fórum Global Gender Gap jelentése, valamint az Institute for Economics and Peace Global Peace Index (PGP) adatai alapján bemutatja, melyik a világ 5 legbiztonságosabb országa az egyedül utazó nők számára. 

Szlovénia

A közép- és kelet-európai WPS-index élén álló Szlovénia közkedvelt a női utazók körében: a megkérdezett nők 85 százaléka érezte magát biztonságban az országban. Claire Ramsdell, a Wildland Trekking tanácsadója és a The Detour Effect nevű utazási blog tulajdonosa, azt mondta a BBC Travelnek, hogy Szlovéniában kiválók az utak, jó a tömegközlekedés, nem volt gondja a navigációval, a nyelvi akadályokkal, vagyis olyan dolgokkal, amik néha ijesztőek tudnak lenni, amikor az ember egyedül van egy idegen helyen.

Szlovénia

Fotó: Getty Images

Tipp: Érdemes megnézni a türkizkék Soča folyót, amely az ország nyugati oldalán, az olasz határ közelében található, és a Narnia krónikái forgatási helyszínéül szolgált. 

Ruanda

Ruanda múltjába szörnyű emlékként égett be az 1994-es tuszi népirtás, amikor napok alatt óriási mészárlás történt az országban, ahol azóta a megbocsátás, a béke és a biztonság mindennél fontosabbá vált. 

Ma Ruanda parlamentének 55 százalékát nők teszik ki, így a nemek közötti parlamenti egyenlőség tekintetében az első helyen áll a világon. A nemek közötti egyenlőtlenségi index szerint is – amely azt méri, hogy egy ország mennyire igazságos a gazdaság, az oktatás, az egészségügy és a politikai részvétel tekintetében – jól teljesít. Ezen a listán a hatodik helyen szerepel.

Ruanda

Bár szörnyű eseményt őriz a történelmi múltja, ma biztonságos helynek számít (Fotó: Getty Images)

Az ország vezetősége odafigyel a biztonságra, rendőrök és katonák ügyelnek a rendre, ami elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de a látogatók szerint az egyenruhások barátságos emberek, akik mindig készek segíteni. Az angol és a francia Ruanda két hivatalos nyelve a kinyarwanda és a szuahéli mellett, így kiküszöbölhetők a nyelvi korlátok. 

Tipp: A Kigali Népirtási Emlékmű, amely nemcsak az itteni népirtás történetét mutatja be, hanem más példákat is világszerte, valamint azt, hogy a világot még mindig fenyegeti ez a veszély. Az ország hegyi gorilláinak meglátogatása minden utazó számára kötelező program; érdemes a délnyugati Nyungwe Nemzeti Parkot és az északi Vulkánok Nemzeti Parkját is meglátogatni.

Egyesült Arab Emírségek

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában az Egyesült Arab Emírségek vezető szerepet tölt be a nemek közötti egyenlőség terén, sőt, nemrégiben elérte a nemek közötti egyenlőséget a parlamentben. Biztonságos is, a 15 évnél idősebb nők 98,5 százaléka mondta azt, hogy biztonságban érzi magát az utcán, még éjszaka is.

Két nő sétál az UAE-ben.

Fotó: Getty Images

Az Insure My Trip utasbiztosító társaság által készített index alapján különösen Dubaj bizonyult biztonságos városnak az egyedül utazó női utazók számára. Sandy Aouad influencer, aki Párizs és Dubaj között ingázva él, azt mondja, hogy mindig biztonságban érezte magát a városban, még a külvárosokban is.

Tipp: Az egyedül utazóknak érdemes becsekkolni egy sivatagi szafarira, mert így könnyen találkozhatnak érdekes emberekkel.

Japán

A Global Peace Index a világ 10 legbiztonságosabb országa közé sorolja, mivel rendkívül alacsony az erőszakos bűncselekmények aránya. Japánban ráadásul léteznek csak nők számára fenntartott metrókocsik és szállások, ezek az egyedül utazó nők számára extra biztonságérzetet nyújthatnak. Japánban ráadásul nagy trendnek örvend a szingliség, így egyáltalán nem lepődnek meg azon, ha valahová egyedül érkezik az ember, sőt, számos ajánlat a szingliknek szól.

 
Egy nő sétál az utcán, Japánban.

Fotó: Getty Images

A nyelvi akadályok azonban okozhatnak némi problémát, vidéki területre érdemes idegenvezetővel menni, mivel ott angolul csak kevesen beszélnek.

Tipp:  Azoknak a látogatóknak, akiket nem a tipikus turistalátványosságok vonzanak, érdemes megnézni a tengerparti Kanazawa városát, amely a szamurájok otthonaként ismert, valamint a japán Alpokban fekvő Takayamát, ahol a gyönyörű hagyományos építészeté és szaké sörfőzdéké a főszerep.

Norvégia

A WPS első helyezettje bizonyította, hogy biztonságos hely minden típusú utazó számára, beleértve az LMBTQ+ és az egyedül utazó nőket is. A kultúra társadalmilag toleráns és nyitott, így ideális hely az egyedül utazó nők számára.

Egy nő pózol egy norvég tó előtt.

Fotó: Getty Images

Tipp: Érdemes sok szabadtéri programban részt venni, beiktatni egy sarkvidéki kirándulást, kutyaszánozást, vagy hótalpas túrát, és érdemes kipróbálni a családi iglukat, jéghoteleket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top