nlc.hu
Utazás

Eltűnt magyar hegymászó: leállt a keresés

Nem keresik tovább az Alpokban eltűnt magyar hegymászót, Győrffy Ákost

Szerda óta keresték a hatóságok, most hivatalosan is befejezték a kutatásokat.

Mint arról beszámoltunk, Győrffy Ákos múlt pénteken egy hétvégi mászásra indult az olaszországi Monte Rosa-masszívumon – amelyen már többször is járt -, azonban a megbeszélt időpontra nem ért vissza. Az eltűnt magyar hegymászó felkutatására szerdán teljes erővel elindult a keresés az olasz hatóságok és a magyar konzulátus közreműködésével.

Győrffy Ákos

Győrffy Ákos a 10 éve elhunyt barátja emlékére akarta meghódítani a 8586 méteres Kancsendzöngát – Forrás: Kalifa Alpin Csapat / Facebook

Az RTL Híradó azonban ma úgy értesült, hogy már nem keresik tovább Győrffy Ákost. A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól azt az információt kapta a Híradó, hogy a mai nappal a család kérésére a mentőalakulatok leállították a keresést.

A tervek szerint Győrffy Ákos április 8-án indult volna útnak, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát. Az alaptáborig vele tartott volna a hegyen 10 éve eltűnt Kiss Péter hegymászó édesapja és a testvére is.

Győrffy Ákos legutóbb tavaly augusztus 7-én első magyarként síelt le az Ibn Szína 7134 méteres csúcsáról. Az őszi szezonban megpróbálta megmászni a 8163 méteres Manaszlut is, de az időjárási körülmények miatt ez nem sikerült.

UPDATE (18:20)

A rendkívül alapos és szakszerű keresés ellenére sem találták meg Győrffy Ákos magashegyi hegymászó, síalpinista és siklóernyős nyomait Olaszországban, a Monte Rosa-masszívumon – közölte a Kalifa Alpin Csapat. A tájékoztatás szerint Győrffy Ákos családja a szakemberek információira alapozva azt a döntés hozta pénteken, hogy abbahagyják az eltűnt hegymászó keresését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top