nlc.hu
Utazás

Turistalátványosságok, ahol tilos a szelfi

Népszerű turistacélpontok, ahol betiltották a szelfit

Legalábbis akkor, ha nem akarsz brutális büntetéseket fizetni…

Akár 207 eurós, vagyis 102 ezer forintos büntetést is kaphatnak azok a turisták, akik a festői olasz falucska, Portofino főterén és a kijelölt vörös zónákban szelfiznek. Ezzel csak egy baj van: az apró halászfalu olyan elképesztően gyönyörű, hogy influenszerek hada jár ide csak azért, hogy fényképeket készítsenek. Na meg olyan sztárok parkolnak le a kikötőben a jachtjukkal, mint Elton John, Cher, Beyoncé vagy Chris Hemsworth és családja. Sőt, tavaly májusban itt mondta ki harmadjára is az igent Kourtney Kardashian és Travis Baker. Lehetséges, hogy a Kardashian-megszállás hatására döntött végül úgy a polgármester, Matteo Viacava, hogy megtiltja a fotózkodást (ki tudja?), de az biztos, hogy a szabály már érvénybe lépett, és mindennap reggeltől este hatig egészen október 15-éig hatályban marad.

Portofino

Portofino (Fotó: Vasil Nanev / EyeEm/Getty Images)

„Az elképzelés nem az, hogy exkluzívabbá tegyük a helyet, hanem azt, hogy ezáltal mindenki élvezhesse a szépségünket. Portofino nem tulajdona senkinek, mindenkihez tartozik. Ezért mindenkinek tisztelni kell”magyarázta a polgármester. Nem Portofino az első turistalátványosság azonban a világon, ahol tiltják a szelfiket – általában az olasz faluhoz hasonló okokból. Mutatjuk, melyek ezek!

Londoni Tower

A Londoni Towert kívülről ugyan lehet fotózni, a koronaékszereket rejtő Jewel House nevű részen azonban egyenesen tilos. Olyannyira, hogy hivatalos fényképek is legutoljára akkor készültek, amikor 1994-ben a hely megnyitójára ellátogatott Erzsébet királynő. Szóval meg se próbálj szelfizni, a termet ugyanis őrök és biztonsági kamerák is monitorozzák.

Tower of London

Fotó: Sean Dempsey – PA Images/PA Images via Getty Images

Pamplonai bikafuttatás

A spanyolországi Pamplona elsősorban a bikafuttatásairól híres. Ez már önmagában egy veszélyes buli, hát még annak, aki leáll fényképeszkedni. Éppen ezért azt, akit rajtakapnak szelfizni a bikákkal, több mint 1 millió forintra is büntethetnek.  

Pamploma

Fotó: Danny Lehman/Getty Images

Amszterdami Van Gogh Múzeum

Amszterdam egyik leghíresebb múzeumában igazán próbáltak kompromisszumot kötni: kialakítottak külön zónákat és létrehoztak úgynevezett szelfifalakat, ahol lehet fényképeket készíteni. Ezeken túl viszont szépen kérik a látogatókat, hogy ne fotózzák se saját magukat, se a festményeket, mert úgy gondolják, ez meggátolja őket abban, hogy igazán élvezzék Van Gogh művészetét.

Van Gogh Múzeum

Bizonyára a Van Gogh Múzeum egyik szelfifala előtt készíti ezeket a képeket a fiatal nő (Fotó: Stefano Guidi/Getty Images)

Sixtus-kápolna

A Vatikán leglenyűgözőbb része a Sixtus-kápolna, melynek látványát csak az agyadban raktározhatod el, másképpen nem örökítheted meg. A tiltás 1980 óta van érvényben, amikor is a japán Nippon Television Network Corporation 4 millió dollárt fizetett azért, hogy renoválja a festményeket – cserébe mindennemű felvétel kizárólagos joga őket illette meg. Ez a megállapodás három évig tartott, a fényképek tilalma a turisták felé azonban a mai napig érvényben van.

Sixtus-kápolna

Fotó: Franco Origlia/Getty Images

Mekka

Mekkában sem lehet szelfizni, ahogy az oda vezető zarándokúton sem. Szaúd-Arábia kormánya azért hozta ezt a rendeletet, mert a fotózást tiszteletlennek ítélték egy ilyen szent úton, ahová imádkozni járnak az emberek.

Mekka

Fotó: Sher’s Photography/Getty Images

Tahoe-tó

A kaliforniai Tahoe-tavat látogató turistáknak nem szabad fényképeket készíteniük a tó környékén, mégpedig a saját érdekükben: a hatóságok attól félnek, az emberek túl közel merészkednének a jó kép érdekében a környéken ólálkodó medvékhez.

Tahoe-tó

Fotó: MariuszBlach/Getty Images

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top