nlc.hu
Utazás

Hungama, a srí lanka-i magyar falu

Tudtad, hogy van egy magyar falu Srí Lankán?

2006-ben adták át a falut, mely köszönetképpen kapta a hazánkra utaló Hungama nevet.

Magyarországtól több mint 7000 kilométerre, Srí Lanka szigetének egyik csücskében fekszik Hungama. A falu neve nem véletlenül hasonlít hazánk nemzetközi elnevezésére. Hálából kapta ugyanis ezt a nevet. 

A 2004. december 26-i indiai-óceáni cunami Srí Lankán is hatalmas pusztítást végzett. A szigeten 30 és 40 ezer közé teszik a halálos áldozatok számát és mintegy 800 ezren váltak hajléktalanná a természeti katasztrófa következtében. A Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság nem sokkal később adománygyűjtő akcióba kezdett Magyarországon. A gyűjtésbe magánszemélyek, cégek, sőt önkormányzatok is beszálltak, az érdiek 2 millió, a százhalombattaiak 1, székesfehérváriak 6,5, a Dabason és környékén lakók 13,5, a Fehér megyeiek 2, a kőbányaiak pedig 16 millió forinttal járultak hozzá.

Hungama

Hungama (Fotó: Google Maps)

A jótékonysági akció során összesen végül közel 70 millió forint gyűlt össze, ebből a pénzből aztán közel 100 családi házat húztak fel nagyjából fél év alatt Srí Lanka déli részén. Az épületeket a helyi kormányzat által meghatározott méret- és minőségbeli normáknak megfelelően kellett kialakítani. Az, hogy egy-egy ház 700 ezer forintnak megfelelő összegből felépülhetett, az olcsó helyi munkaerőnek is köszönhető volt, hiszen a napszámosok 700, míg a kőművesek 1000 forint körüli napi bérért dolgoztak.

Virtuálisan is bebarangolhatod Hungamát:

Az újonnan felépült települést 2006. februárjában adták át, az épületekbe olyan emberek költözhettek be, akik a cunami óta jellemzően szükséglakásokban vagy sátrakban húzták meg magukat. A helyiek a magyarok iránt érzett köszönetük és hálájuk kifejezésképp a falut Hungamának nevezték el.

Hungama

Hungama (Fotó: Google Maps)

A magyar falu az azóta eltelt bő másfél évtizedben szépen fejlődött, saját óvodával, általános- és középiskolával is rendelkezik, de számos üzlet és vendéglátóhely, illetve szálláshely is üzemel a településen, ahol a messziről érkezett magyar turistákat különösen nagy örömmel fogadják. 

Via 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top