nlc.hu
Utazás

Így utazz egyedül gyerekkel - Tippek szóló anyukáktól

Így utazz egyedül gyerekkel – Tippek szóló anyukáktól

Bőven akadnak olyan szóló anyukák, akik sokat utaznak vagy épp beutazzák a világot a gyerekükkel. Íme néhány tanács és tipp, hogy még tökéletesebb legyen a közös út.
Szóló anya gyerekével.

Evie Farrell, aki az egyik leghíresebb utazós, szóló-anyuka úgy véli, mivel az egyedülálló szülők élete gyakran zsúfoltabb és stresszesebb mint azoknak, akiknek a párjuk is segít, a legtöbbet profitálhatnak abból, ha elutaznak, és nyugodt környezetben tölthetnek időt a gyerekükkel.

Az utóbbi évtizedekben megugrott az egyszülős háztartások száma, így természetes, hogy az utazási irodák is egyre több ajánlatot szabnak rájuk. A tévhitekkel ellentétben sok egyedülálló szülő meg is teheti, hogy utazzon: az Egyesült Államokban például az egyedülálló szülők többsége 35 évnél idősebb, stabil munkahellyel rendelkező nő. Vagyis van miből fizetni a családi nyaralást, és az utazási iparág is egyre inkább számol velük.

A szállodáktól kezdve a hajótársaságokig sok helyen kezdtek el kedvezményeket és programokat kínálni az egyedülálló szülőknek, hogy megfizethetőbbé és kényelmesebbé tegyék az utazást ezeknek a családoknak. 

 

Alev Aktar él is ezekkel az ajánlatokkal. A fiatal nő nemrégiben vált el, és úgy döntött, hogy kiskamasz fiával együtt részt vesz az Intrepid egyiptomi utazásán, ami kimondottan egyedülállóknak szólt. „Az anyák azonnal összekovácsolódtak, és órákon át beszélgettek a válástól és a randizástól kezdve a kedvenc úti céljaikig mindenről”  – magyarázta a tapasztalatait a HERE Magazine-nak, majd hozzátette:  „Ugyanakkor a fiamnak hat játszópajtása is lett, akikkel együtt lóghatott, így mindig le volt foglalva”.

A cikk elején említett Evie Farrell pedig otthagyta a munkáját, hogy több mint két évig egyedülálló anyaként, lányával, Emmie-vel és egy hátizsákkal bejárja a világot. Az utazásukat a @mumpacktravel oldalon dokumentálta, és végül még egy könyvet is írt az élményeikből, amik nagyon pozitívak voltak. „Észrevettük, különösen Ázsiában, hogy amikor az emberek megtudták, hogy csak én és Emmie vagyunk, még segítőkészebbek voltak. Jobban gondoskodnak rólad, ha egyedülállóként utazol” – mondta a HERE-nek, épp ezért azt tanácsolja, hogyha egyedül utazol a gyerekeddel, ne félj segítséget kérni.

Bionca Smith, a @offthegridwithakid Instagram-fiók mögött álló egyedülálló anya 11 éves fiával, Carterrel egy furgonban járja az Egyesült Államokat. Ő megjegyzi, hogy szeretné, ha több szállodában és nyilvános helyen lennének olyan terek, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a szülők dolgozhassanak, miközben a gyerekeik játszhatnak. 

Használd ki a jó ajánlatokat!

A tapasztalt utazó anyukák azt tanácsolják, hogy érdemes kihasználni azokat az ajánlatokat, amelyeket a szállodák, a hajótársaságok és az utazásszervezők kínálnak. hiszen segíthetnek neked, még akkor is, ha nem csak az egyedülálló szülőknek szólnak. Egyre több szálloda ajánl fel például bébiszitter-szolgáltatást, ami nagy ajándék lehet minden szülőnek. Még egyes légitársaságok, például az Etihad is kínál dadákat a magasabb osztályra szóló jegyek mellé, és a repülőtereken világszerte egyre jobb játszótér- és szórakozási lehetőségek nyílnak a gyerekek számára.

Különösen figyelj oda a biztonságra!

A biztonság mindig kulcsfontosságú az utazás során. Ha egyedül utazol, az azt jelenti, hogy nincs jelen egy másik felnőtt, aki figyel, amikor te épp elkalandozol, vagy aki mindig tudja, hol vagy. Az egyik utazó anyuka szerint épp ezért érdemes megosztani GPS-en keresztül a tartózkodási helyedet egy megbízható családtaggal vagy baráttal utazás közben. 

Adj magadnak némi plusz időt!

Számolj azzal, hogy egyedül minden kicsit tovább fog tartani, legyen szó akár arról, hogy a táskákat kell elcipelned a taxitól a check-in pultig, vagy arról, hogy egy helyi térképpel kell megküzdened. Ez teljesen természetes, hiszen csak két kezed van. Hogy ne kerülj stresszes helyzetbe, számolj kicsit több időt a programokra, így biztos nem fogsz azon szorongani, hogy késésben vagytok.

Ez vonatkozik a nyaralás időtartamára is. Farrell azt is megjegyzi, hogy az utazás során kulcsfontosságú, hogy legyen elég időnk arra, hogy csak üljünk és pihenjünk. „Jelenleg a Fülöp-szigeteken vagyunk, és egy teljes hetet töltünk itt” – mondja. „Emiatt csak ülök itt és nézem a pálmafák között a vizet, a tengerpartot és a hajókat. Nagyon békés.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top