nlc.hu
Utazás

Öt veszélyes reptér, ahová még a gyakorlott pilóták sem szívesen szállna le

5 veszélyes repülőtér, ahová még a pilóták is félelemmel szállnak le

Akadnak olyan repülőterek a világon, amelyek még a pilótákat is aggodalommal töltik el.

1.) Szent Márton-sziget, Karib-tenger

A Szent Márton sziget holland területe büszkélkedhet a világ egyik legfélelmetesebb repülőterével. A kifutópálya közvetlenül a Maho Beach mellett található, ahová a repülőgépek szerelmesei kifejezetten azért látogatnak el, hogy a leszálló repülőgépeket nézzenek egészen közelről. 2016-ban a nagyobb repülőgépeket kitiltották a repülőtérről, így az olyan hajmeresztő jelenetek, amikor a Boeing 747-esek szinte a parton siklanak, mielőtt földet érnének, már a múlté.

Stent Márton repterén leszáll egy gép.

Fotó: Getty Images

2.) Hechi repülőtér, Kína

A Kína déli Guangxi tartományában található Hechi repülőtér a világ egyik leglátványosabb és egyben legfélelmetesebb repülőtere. A Jiantang-hegyen épült Hechi városában, 40 kilométerre a városközponttól. 677 méteres magasságával Guangxi legmagasabb repülőtere, a leszálló pálya mindkét oldaláról ijesztő kilátás nyílik.

src="https://www.youtube.com/embed/LUj1sR0aOB8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

3.) Barra repülőtér, Skócia

Míg a Szent Marton-sziget repülőtér gépei közvetlenül a tenger felett, addig a barraiak a homokra szállnak le. A Weather.com szerint az egyedülálló repülőtéren a leszállásokat a tenger szabályozza, ugyanis dagálykor a kifutópálya teljesen víz alatt van. Amikor a kifutópályát nem leszállásra használják, a Traigh Mhor öblöt gyakran kite-szörfösök veszik birtokba.

4.) Tenzing-Hillary Repülőtér, Nepál

2800 méteres magasságban, a hegyek közt fekszik a Tenzing-Hillary repülőtér, Lukla városában. A repülőtér a Mount Everestet először megmászó Sir Edmund Hillaryről és Tenzing Norgay-ról kapta nevét. Annak ellenére, hogy milyen ijesztő, a legforgalmasabb repülőterek közé tartozik Nepálban, hiszen a hegymászó expedíciók általában ide érkeznek. A repteret a világ egyik legkockázatosabb repülőterének tartják, mivel a nagy tengerszint feletti magasság, a ritka levegő megterhelő a motoroknak, a magas hegyek miatt kényszerleszállási lehetőség pedig gyakorlatilag nincs. Mindemellett az időjárás is változékony, gyakori az eső és a köd, ezek a látási viszonyoknak sem tesznek jót.

5.) Courchevel repülőtér, Franciaország

A francia Alpokban épült 2008 méteres magasságban, és főleg a síparadicsomba érkezőket szolgálja ki. A leszállópálya 18 és fél fokos szögben lejt, ami ugyan lelassítja a gépet a rövid pályán, ami mindösszesen 525 m, de csúszik is.  A repülőtéren sincs forgalom rossz időjárásban.

(Sun)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top