nlc.hu
Utazás

Miben lesz más az INOTA fesztivál -galéria

Szürreális helyszínen, progresszív, kortárs alkotókkal startol az INOTA Fesztivál – képek

Az inotai hőerőmű ipari területén nagy eséllyel nem a megszokott fesztivál élményt kapják majd az oda látogatók. A progresszív zenei kínálaton túl szakmai konferenciával, kortárs színházzal, és fényművészeti kiállítással készülnek az elhagyott ipari létesítmény falai között.

Augusztus 31-én startol és négy napon át tart majd a hazai fesztivál egyik újonca, ami nem csak a már üzemen kívüli Inotai hőerőmű izgalmas helyszínével, de azzal is újat mutat, hogy a progresszív zenei kínálaton túl szakmai konferenciával, kortárs színházzal, és fényművészeti kiállítással készül. 

Elég jó a helyszín

És nem csak azok számára, akik szeretik a brutalista építészetet, az elhagyott, hatalmas ipari épületeket A monumentális ipari létesítmény ma is szürreális látványt nyújt a sík, homokos területen, nem véletlen fedezték fel maguknak a filmesek is. Itt forgatták például a Szárnyas fejvadász 2049 c. film egyes részleteit.

A hőerőmű egyébként az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Később, a hetvenes években felismerték, hogy fenntarthatatlan: nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak, ráadásul korábbi teljesítményének is csak töredékét tudta biztosítani. A Magyar Villamos Művek nem hosszabbította meg az erőművel fennálló szerződését. 2000 márciusa után már nem üzemelt a gázturbinás csúcserőmű. Ekkorra az erőmű már csak árnyéka volt önmagának, teljesítménye a korábbi időszak alig tizedére zsugorodott. A szenes erőművet végül hosszabb előkészítés után 2001. december 30-án állították le, egy idő után megszűntek az ott folyó munkálatok, a hatalmas komplexum elnéptelenedett.

A fesztivál szervezői nem titkolt célja az volt, hogy egy olyan alternatív kulturális koncepciót dolgozzanak ki, ami által új életet lehelhetnek a komplexumba, és előremozdíthatják az indusztriális kultúrát.

Ehhez a magára hagyott helyszín maximálisan megfelel, kürtői – amik a fesztivál logójában is visszaköszönnek – viszont csak részei a 35 focipályányi, 225 ezer négyzetméteren elterülő erőműnek, ami véglegesen 2001-ben állt le. Az INOTA Fesztivál a turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi. 

Megnézem
Összes kép (6)

Komolyzene, techno és vizuális alkotások egy helyen

A fesztivál nyitónapján a német zongoraművész, Nils Frahm festi alá műfajok felett álló, éteri előadásával: lemezei sorozatban váltanak ki nemzetközi elismerést a kritikusok és a közönség körében egyaránt, élő koncertjei pedig rendre teltházasak – ritkán lép fel Magyarországon, így koncertje önmagában is unikális élménynek ígérkezik.

A rengeteg fellépőt nem sorolnánk fel, a fesztivál honlapján minden infót megtaláltok, de érkezik példáiul a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, Daniel Avery, vagy a nemzedékének egyik legikonikusabb techno művészeként számon tartott Ellen Allien. Csak, hogy pár nevet említsünk a listából.

A Zene Háza Koncertterem brutalista mennyezete alatt a szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt és Robert Henke. A zenén kívül lesz sok más, egyéb művészeti ingercunami, vizuál-és fényművészet, olyan alkotókkal mint Max Cooper, de lesznek tudásterületeket aktivizáló beszélgetések, workshopok is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top