nlc.hu
Utazás

2023-as tűzijáték

Idén is megtartják „Európa legnagyobb tűzijátékát”, ami tavaly 3,2 milliárd forintba került

Tavaly rengeteg botrány övezte a tűzijátékot.

A hivatalos, állami ünnepeket körülölelve augusztus 19-20-21-én Budapesten rendezik meg a „Szent István Nap – Isten éltessen, Magyarország!” című fesztivált. Augusztus 20-án pedig újra megtartják a tűzijátékot, amelyet egy héttel később tartottak meg tavaly, és az eseményt számos botrány előzte meg.

Az Átlátszó cikke emlékeztet, tavaly  az Operatív Törzs elhalasztotta, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vihart jelzett előre, majd miután az mégsem következett be, Palkovics László miniszter kirúgta az OMSZ két vezetőjét, ami óriási felháborodást keltett. A látványosságot végül augusztus 27-én tartották meg, de a költségeit erősen titkolták.

2021-ben közel 12 milliárd forintot szórtak el az augusztusi 20-i ünnepségre. Az MTÜ listája szerint nettó 10,3 milliárd forintot költöttek a 2022-es államalapítási programokra. Ebből a tűzijáték, valamint a hozzá és egyéb állami rendezvényekhez kapcsolódó szervezési és biztonsági feladatok összesen nettó 3,2 milliárd forintba kerültek.

Ezenkívül a négynapos programsorozathoz kapcsolódó rendezvényszervezési költségek nettó 4,5 milliárdra rúgtak, a hirdetési és kreatív tervezési költségek pedig közel 2 milliárdot tettek ki. Plusz az állami díszünnepségre is elment 233 millió, az egységes arculati megjelenésre és weboldalfejlesztésre pedig még 351 millió forint – írja a lap.

A borsos költségeket tavaly több celeb is kritizálta, Manuel például azt mondta, „Jól fellőttük az égbe minden egyéni vállalkozó egész éves katáját”. 

Az Origo most azt írja, „a tűzijáték és a kísérő programsorozat közvetlenül és közvetve is hazai vállalkozások százai számára jelent munkát és bevételt, így a rendezvénysorozat több ezer munkahely megteremtéséhez és megtartásához járul hozzá”.

2023. AUGUSZTUS 20. – Hivatalos programok

08.00 Szent István Napi Díszünnepség a Kossuth téren, Zászlófelvonás és Tisztavatás

09.00 – 09.40 Légi parádé a Duna felett

10.00 – 18.00 Ingyenes Szent Korona-látogatás az Országházban

14.00 A Magyar Szent István-rend kitüntetés-átadása

17.00 Ünnepi Szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István Bazilikában

21:00 Tűzijáték

A tűzijátékot idén is zenei aláfestés és narráció, továbbá épületfestés, drónjáték és fényshow színesíti.

augusztus 20-i tűzijáték a parlament felett

Tűzijáték a Duna felett és fényfestés a Parlament épületén 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top