Utazás

Pillantson be az arisztokraták világába

Fedezze fel Szlovákia várkastélyait, az ország szinte minden szegletében talál elbűvölő várat. Látogasson el a várba, ahol egy híres világjáró raboskodott, vagy Tomáš G. Masaryk egykori nyári rezidenciájába, vagy akár egy luxus szállodává alakított kastélyba.
Pillantson be az arisztokraták világába

Fotó: SLOVAKIA TRAVEL


Ólubó

Szlovákia észak-keleti részében, Ólubó (Stará Ľubovňa) felett, egy mészkő hegyen trónol Lubló ősi vára, Szlovákia egyik legszebb erődítménye. A vártorony börtönéből a világjáró Benyovszky Móric szökött el, akit később Madagaszkár királyává koronáztak. A váralján található skanzenfaluban időutazást tehet a 20. századba. Az Ólubó szélén található Viktória-kertekben elveszhet Közép-Európa legnagyobb labirintusában. A közeli Gnézda (Hniezdne) falucskában megkóstolhatja az itt készült eredeti szlovák whiskyt és az ízletes csokilikőrt.

Pillantson be az arisztokraták világába

Fotó: SLOVAKIA TRAVEL


Nyitra és Kistapolcsány

Nyitra (Nitra) Szlovákia legrégebbi városa, mely 1500 éve kötődik a szlávok történelméhez. Hét dombra épült, ezek egyikén magaslik a terjedelmes Nyitrai vár. Érdemes elsétálni a Zobordarázs (Dražovce) feletti dombra, ahonnan egész Nyitrára nyílik gyönyörű kilátás. A Nyitrai régió a nemzetközi hírű borairól is közismert. A közeli Kistapolcsány (Topoľčianky) borait a helyi klasszicista kastélyban kóstolhatja meg, mely a Habsburgok kedvenc nyári rezidenciája, majd később Tomáš G. Masaryk köztársasági elnök nyaralója volt. Óriási angolpark övezi a gyönyörű épületet, melynek szomszédságában található a Kistapolcsányi Nemzeti Ménes. Istállóikban lipicai ménes is található, e lovak tenyésztésének hagyománya felkerült az UNESCO listájára.

Pillantson be az arisztokraták világába

Fotó: Martin Kleibl

Bazin

Pozsonytól nem messze, a Kis-Kárpátokban, Bazinban (Pezinok) található a nyolcszáz éves Šimák-kastély, melyet az új tulajdonostok, eredeti barokk bútorokkal berendezett exkluzív szállodává alakították át. A kastélyt átjárja a művészet, ahogyan a szállodai wellness gyógynövény illata is. A finom borok kóstolására nem csak a kastély pincéiben nyílik lehetőség, de a Kis-Kárpátok Múzeum földalatti termeiben – teljes sötétségben is. A Bazin szélén fekvő bájos vidéki birtok, a Schaubmar-malom látogatását kár lenne kihagyni. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria része és a működő malom mellett a modern művészeti gyűjtemény is vonzza a idelátogatókat.

Pillantson be az arisztokraták világába

Fotó: SLOVAKIA TRAVEL

További ötletekért a www.slovakia.travel oldalra látogasson el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top