nlc.hu
Utazás

A Diwali indiai ünnep

Gyönyörű fotók: mindjárt itt a Diwali, India újévi ünnepe!

Idén, november 12-re esik a hinduk legfontosabb ünnepe, a Diwali.

A Diwali, a fények ünnepe, az indiai újév, amely az egyik legfontosabb hindu ünnepség Indiában. A hozzá kapcsolódó színes szokások és jelentések változhatnak attól függően, hogy hová utazunk az országon belül. Északon a Diwali gyakran zajos és hangos fesztivál az utcákon, amelyet petárdázás és szerencsejáték jellemez. A gazdagabb városlakók arannyal, ékszerekkel, ruhákkal és drága ajándékokkal, például elektronikai cikkekkel lepik meg magukat és szeretteiket. A csendes falvakban a Fények Ünnepe általában egyszerűbb esemény, amelyet alázatos felajánlások és egészséges lakomák határoznak meg. Itt kevés petárda robban fel, és sokan követik saját törzsi hagyományaikat. A legtöbb falusi megpróbál új ruhát vásárolni, de kevesen engedhetik meg maguknak az aranyat, ékszereket vagy a drágább ajándékokat.

kigyerek petárdák között

Új-Delhi. Fotó: Raj K Raj/Hindustan Times via Getty Images

A Diwali éves dátumai éppoly változékonyak, mint a mulatság típusai. Idén november 10-én kezdődött és 15-ig tart, a legünnepélyesebb nap a harmadik, november 12. Ilyenkor lélegzetelállító fénytengerben úsznak az utcák és az otthonok, az emberek így ünneplik, hogy az év sötét része kezdődik, és fényekkel őrzik meg a Nap erejét. Úgy vallják, aki részt vesz a fények fesztiválján, legyőzi a sötétséget, jutalma pedig bőség és boldogság lesz.

diwali

DHAKA, BANGLADESH, diyák meggyújtása. Fotó: Zakir Hossain Chowdhury/Anadolu Agency/Getty Images

Néhány diwali rituálé a szubkontinensen belül mindenhol általános. Mind a városban, mind a vidéken agyagból (diyák) készült kis olajlámpásokat helyeznek el az otthonok, üzletek és irodák küszöbén az ötnapos esemény során, hogy megünnepeljék a hindu isten, Rama királyságába való visszatérésének legendáját 14 év száműzetés után, ugyanis a mítosz szerint népe diyákat gyújtott, hogy üdvözölje visszatérését.

AMRITSAR, INDIA -Fotó: Munish Byala/Hindustan Times via Getty Images)

AMRITSAR, INDIA -Fotó: Munish Byala/Hindustan Times via Getty Images

A városokban és falvakban élő hinduk úgy hiszik, hogy Diwali idején a hindu gazdagság istennője, Lakshmi meglátogatja otthonaikat, ha azok ki vannak világítva, tiszták és gyönyörűen fel vannak díszítve. Ezért a családok napokat töltenek azzal, hogy takarítsanak és feldíszítsék otthonaikat, új ruhákat vásároljanak, amelyeket az ünnepségeken viselhetnek. Az ablakokat és ajtókat nyitva hagyják, hogy beengedjék az istennőt. Az élénk színű rangolikat, a természet szimbólumait ábrázoló geometriai mintákat az otthonok és irodák bejáratánál a földre festik, ezzel fogadják a vendégeket és bátorítják Lakshmit is a belépésére.

rangoli

Rangoli a ház előtt. Fotó: Christopher Furlong/Getty Images

Különféle kártyajátékokat is gyakran játsszanak a falvakban és városokban egyaránt, mivel általában a Diwali idején szerencsés kimenetelűnek tartják a szerencsejátékot. Ez a hiedelem abból a legendából ered, mely szerint egy hindu istenség kockajátékot játszott hitvesével Diwali negyedik napján, és ő nyert. Egyes hinduk úgy vélik, hogy Lakshmit szerencsejátékon keresztül lehet megidézni.

Diwali
Megnézem
Összes kép (11)

A szerencsejáték-partik különösen népszerű időtöltésnek számítanak Diwali idején Mumbaiban. A bulik jellemzően 10 órakor kezdődnek a bungalókban és a parasztházakban, és hajnali 5-ig tartanak. Az emberek nem bánják, ha veszítenek – ez a hangulat része. Mindenki felöltözik, mindenki ünnepel, mindenki meghívja a másikat otthonába. A legnépszerűbb játék a Teen Patti nevű kártyajáték, de a blackjack és a póker is a kedvencek közé tartozik. Az emberek a földön lévő matracon ülnek, és úgy játszanak, vannak szobák, ahol a gyerekek szórakoznak, és vannak olyan szobák, ahol nagyobb a tét. A házakat diyák díszítik, az emberek hagyományos indiai ruhába öltöznek, a felszolgálók kebab tányérokkal, biryanival (rizses főétel) és indiai édességekkel járnak körbe-körbe.

diwali

Új-Delhi. Fotó: Manpreet Romana/The India Today Group via Getty Images

A Diwali az új hindu pénzügyi év kezdetét is jelzi, és sok üzletember, kereskedő és boltos nyit új számlakönyvet. De az ünnep igazi üzenete a jó győzedelmeskedése a gonosz felett, ami egyben új kezdetet is jelent. A városokban a petárdákat általában alkonyattól kezdik el puffogtatni, gyakran egész éjszaka. Úgy gondolják, hogy a zaj a gonosz legyőzését hirdeti, és felkelti az istenek figyelmét. Néhányan azonban aggódnak amiatt, hogy a Diwali eredeti hagyományai elvesznek a városokban, az ünnep a petárdák miatt túl zajos lesz, és a lényeg, az emberi kapcsolódások fontossága a háttérbe szorul.

kharif

Kharif, a betakarítás vége. Fotó: Sakib Ali/Hindustan Times via Getty Images

Pedig a Diwali „a kharif (esővel táplált növények) betakarításának végét is jelenti. Mivel az aratás az az időszak, amikor a falusiak pénzt keresnek, ezért Lakshmi pudzsát (imarituálét) hajtanak végre, hálát adnak és imádkoznak a jó termésért. A családtagok az isteneknek felajánlott tányért tartanak, és imákat énekelnek, annak érdekében pedig, hogy a szervezetük felkészüljön a télre, sok olajat és édességet esznek. Ha valaki belép egy másik ember házába, a falusiak édességgel kínálják egymást, bizonyos falvakban pedig a gyerekek botokból és gallyakból készült, kézzel készített lámpásokkal járják körbe a házakat, és dalokat énekelnek az otthonok lakóinak javára. Cserébe olajat és gabonát kapnak.

diwali

LONDON. Fotó: Ollie Millington/Getty Images

A Diwali az Egyesült Királyságban is fontos ünnepség, hiszen az indiai a második legnagyobb kisebbség a szigetországban.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top