nlc.hu
Utazás

Bajba került egy repülőgép Ferihegyen

Leszállás közben sérült meg egy repülőgép Ferihegyen, 71 utas volt a fedélzeten

Személyi sérülés szerencsére nem történt.

A Tarom légitársaság Bukarestből Budapestre érkező járatának gumiabroncsai a vasárnap esti leszállást követően, a futópályát elhagyva megsérültek, majd a gép a 2-es futópálya egyik gurulóútján megállt – tudta meg az MTI. Az eset 18 óra 21 perckor történt.

A légijármű jelenleg mozgásképtelen, az esemény során személyi sérülés nem történt, a gépen tartózkodó 71 utast és 4 fős személyzetet buszokkal szállították a terminálépületbe” – mondta a Budapest Airport Zrt. szóvivője, Valentínyi Katalin.

A műszaki probléma okát vizsgálják, a 2-es futópálya vasárnap este 22 óráig zárva tartott, a légiforgalmat addig az 1-es pálya szolgálta ki.

Korábban beszámoltunk már hasonló jellegű esetekről. 2020-ban felszállás közben szakadt le az Air Canada Express Montrealból Saguenába tartó gépének kereke. Szikrázni kezdett a kifutópályán, majd kigyulladt, és emelkedés után le is szakadt a futóműről. 2019-ben pedig futómű nélkül tette le az utasszállító gépet a pilóta. Többször is megkísérelte kiengedni az orrfutóművet, először számítógéppel, majd kézi üzemmódban. Kétszer átrepült a repülőtér felett, hogy ellenőrizzék, sikerült-e kiereszteni a futóművet, majd az előírásoknak megfelelően elégette az üzemanyagot, hogy kisebb legyen a repülőgép súlya. Végül bravúrosan megoldotta: a hátsó kerekekre tette le a gépet, mielőtt az orrát leengedte, anélkül, hogy bárki megsérült volna a gépen.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top