nlc.hu
Utazás

Turbulencia okozta stressz

Kivagy a turbulenciától? Ez a megoldás

Szeretsz utazni, de rád tör a frász, amikor repülés közben turbulenciába kerül a gép? Ezt teheted az utazási szorongás ellen!

Idegessé tesz a turbulencia? Nem vagy vele egyedül! A repüléstől való félelem legnagyobb kiváltó oka a turbulencia.  Egy 2015-ös Economist/YouGov közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az amerikaiak 40 százalékát „kissé zavarja”, míg 15 százalékuk kifejezetten fél a légörvényektől.

A jó hír, hogy önmagában a turbulencia miatt nem zuhan le a repülő, mert úgy tervezték, hogy bírja ezeket a légörvényeket, ahogyan az autók is elmennek a kátyús utakon.

Turbulencia félelme

(Fotó: unsplash)

A turbulencia a levegő szokatlan, váratlan vagy kaotikus mozgása, amit a zivataroktól kezdve a légnyomásváltozáson át a hegyekig sok minden kiválthat.

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) szerint 2009 és 2022 között 163 ember sérült meg súlyosan a turbulencia következtében, közülük 129-en a személyzet tagjai. „A leggyakrabban előforduló és legsúlyosabb repülés közbeni sérüléseket a légiutas-kísérők szenvedik el, mert ők töltik a legkevesebb időt ülve és becsatolva” – mondja David Rimmer szakértő. Azt tanácsolja, hogy lehetőleg maradjunk ülve, mindig kapcsoljuk be a biztonsági övet, soha ne álljunk fel, ha a biztonsági öv jelzés világít, így elkerülhetőek az esetleges sérülések, amiket a turbulencia okozhat.

Ha a turbulencia gondolata szorongást kelt benned, íme néhány lépés, amit megtehetsz a repülés előtt és közben, hogy eloszlasd aggodalmaidat!

  1. Okosan válaszd ki az ülést. Ne ülj a gép hátsó részében, mert a turbulencia hátul sokkal érezhetőbb.
  2. A legtöbb pilóta a felszállás előtt tájékoztatja az utasokat az időjárásról, erre érdemes figyelni, hogy tudjuk, mire számíthatunk.
  3. Vess be a légzőgyakorlatot. Először három másodpercig lassan lélegezz az orrodon keresztül, tartsd vissza a levegőt ismét három számolásig, majd lélegezz ki három másodperc alatt a szádon. Tarts három másodperc szünetet, mielőtt elölről kezdenéd.
  4. A szomszéd utassal való csevegés szintén segíthet elterelni a figyelmet a turbulenciáról, és ezzel talán egy másik utas szorongását is enyhítheted a sajátod mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top