nlc.hu
Utazás

MÁV-késések 2023-ban

Negatív rekordot döntött a MÁV tavaly: csaknem 6 évnyi késést hozott össze

Az elmúlt évek adatai szerint drámai ütemben romlik a vasúttársaság teljesítménye.
vonat

Körülbelül 3 millió percet, azaz 5 év és 8 hónapot késtek a MÁV vonatai 2023-ban, ami a jelenlegi módszertan szerinti számítás 2017-es bevezetése óta a legrosszabb eredmény – írja a Telex. A módszertan szerint a vasúttársaság csak a 6 percnél hosszabb késéseket számítják bele a statisztikába.

Tavaly 2020-hoz képest 80, 2018-hoz képest 40 százalékkal késtek többet a MÁV vonatai. 2017-ben ráadásul még csak 3,5 évet késett a MÁV, tehát az új módszertannal mért időszak messze legrosszabb eredménye – jegyzi meg a portál. A MÁV 5 év 8 hónapos késése amúgy 176,5 évnyi teljes menetidőhöz viszonyul.

A vasúttársaság azonban hangsúlyozza, az utasok nem mindig késnek annyit, mint a vonatok, mert azt nem számítják bele ebbe a statisztikába, amikor egy baleset vagy fennakadás miatt pótlóbuszokkal szállítják őket.

A MÁV késéseit nagyrészt nem a vonatokat üzemeltető MÁV-Start hibái okozzák, hanem valamilyen egyéb ok, mint például a balesetek esetén a helyszíneléshez 2-3 órára le kell zárni a vasútvonalat, gyakoriak a műszaki problémák, (pályahiba, járműhiba, sorompó üzemzavara), de előfordul a szomszéd vasúttársaság pályahálózatáról érkező vonatok átvett késése, vagy éppen időjárási okok.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top