nlc.hu
Utazás

Kórházi költségek utasbiztosítás nélkül

Akár 9 millió forintunkba is fájhat egy síbaleset

Az utazások során kisebb-nagyobb megbetegedések, sérülések könnyen előfordulhatnak, ám nem mindegy, fedezi-e valami az orvosi költségeket.
síbaleset,

A nyaraláson vagy éppen a síelés során jelentkező egészségügyi problémák eltérő költségekkel járnak, de még a legalacsonyabb kiadás is várhatóan magasabb összeg lenne utasbiztosítás nélkül, mint maga a nyaralás. A legdrágább egészségügyi ellátással rendelkező országok az Egyesült Királyság, Svájc, illetve a Görögországhoz, Spanyolországhoz vagy Törökországhoz tartozó távoli szigetek, ahol általában csak magánellátás érhető el, valamint az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – derül ki az AXA Partners CEE adataiból.

Ambuláns és kórházi ellátás: horrorárak a tengerentúlon

Az EU-ban a járóbeteg-ellátás költségei átlagosan 100 és 250 euró között mozoghatnak, míg az Egyesült Arab Emírségekben vagy Törökországban 250 és 900 dollár közötti összeggel kell számolni, ha ambuláns ellátásra szorulunk és nincsen biztosításunk.

Az USA-ba utazók 800 és 1500 dollár közötti összeget fizethetnek az ambuláns ellátásért, a Fülöp-szigetekre vagy Thaiföldre látogatók pedig átlagosan 150 és 1500 dollár közti számlára számíthatnak attól függően, hogy állami vagy magánellátást vesznek-e igénybe. Egyiptomban a költségek az európaiakhoz hasonlóak, itt jellemzően 80 és 250 euró között mozog az ambuláns ellátás ára.

Kórházi kezeléstől függően a napidíjak az EU-ban 15 eurónál kezdődnek, de ez emelkedhet egészen 15 ezer euróig is attól függően, hogy milyen ellátásra van szükség. Kiugróan magas a kórházi ellátás díja az USA-ban, ahol egy kórházban töltött nap 2500 dollárnál kezdődik, míg a világ többi részén a költségek 300 és 3500 dollár között mozognak naponta.

Az EU-n belül utazóknak érdemes kiváltani és magukkal vinni utazásukra az Európai Egészségbiztosítási Kártyájukat (EU-kártya). Átmeneti tartózkodás esetén EU-kártyával az EU bármely országában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, az Egyesült Királyságban és Svájcban is igénybe lehet venni a szükséges orvosi ellátást.

Több ezer eurós helikopteres mentés

Ha például baleset miatt helikopteres szállításra van szükség, az az EU-ban 1000 és 5000 euró, az USA-ban pedig 5000 és 15 000 dollár közötti összegbe kerülhet. A Fülöp-szigetekre vagy Thaiföldre utazóknak a helikopterért 750 és 5000 dollár közötti összeget kell fizetniük biztosítás hiányában.

Síbaleset esetén viszont a súlyosságtól és a szükséges beavatkozásoktól függően az EU területén a 22 500 eurót is elérhetik a kiadások. Ami a költségeket illeti, a helikopteres beavatkozás 1000 és 5000 euró, a 2 hetes kórházi kezelés ára 12 500 euró, míg a mentőautóval való hazaszállítás 3000 és 5000 euró között mozoghat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top