nlc.hu
Utazás

Megdőlt a fővárosi szélrekord szombaton

Ez egy kicsit erős volt: megdőlt a fővárosi szélrekord szombaton

Berúgta az ajtót a hidegfront.

A HungaroMet szerint megdőlt a fővárosi napi szélrekord szombaton: a János-hegyen óránkénti 100 kilométeres széllökést mértek. A korábbi rekordot szintén a János-hegyen regisztrálták 2020-ban, ekkor óránkénti 93,6 kilométeres volt a napi legmagasabb széllökés értéke Budapesten.

Mint Facebook-oldalukon írták, szélfordulás egy markáns hidegfront érkeztét jelezte. Ez előbb az északnyugati határt érte el

A front mentén erőre kapott az északnyugatira forduló szél, amellyel megkezdődött a sűrűbb, hidegebb légtömeg beáramlása – ezt sok helyen kísérték erős, viharos széllökések. A legerősebb széllökések a hegyvidéki tájakon, a Balaton partvidékén, illetve a Kisalföldön voltak.

Pitypang

Fotó: Pexels

A szélfordulást követően érkező, illetve képződő frontális csapadékzónából főként a Dunántúlon, illetve északkeleten fordult elő érdemi eső, zápor (a délnyugati és az északkeleti határon égzengést is lehetett észlelni), az Alföldre érve azonban jelentősen gyengült a csapadékrendszer, így ott már jóval kevesebb helyen esett.

A vártakhoz képest kissé jobban visszahullámzott ez a csapadékrendszer, ezért a déli, délkeleti határ közelében még hajnalban, reggel is előfordult eső – mostanra azonban már ott is megszűnt a csapadék a legtöbb helyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top