nlc.hu
Utazás
A világ legszomorúbb földrajzi nevei

Ezek a világ legszomorúbb földrajzi nevei

Elutaznál az új-zélendi Haszontalan szigetekre? Megfürödnél a kanadai Szerencsétlen öbölben? Elméletileg megtehetnéd, ezek a helyek ugyanis léteznek.
Disappointment Island

Disappointment Island (Csalódások szigete), Hopeless Way (Reménytelen út), Useless Islands (Haszontalan-szigetek), Suffering Pond (Szenvedő-tó), Crazy Woman Creek (Őrült nő patak), Heartache Road (Szívfájdalom útja), Slaughter Beach (Mászárlás part), Unfortunate Cove (Szerencsétlen-öböl) – az imént felsorolt földrajzi nevek nem kitalációk, egytől egyig létező helyek, melyek a Google térképen is fellelhetők. Az ilyen és ehhez hasonló, lehangoló elnevezéseket gyűjti Sad Topographies című Instagram-oldalán Damien Rudd ausztrál művész.

„Azzal kezdődött, hogy rábukkantam egy helyre Ausztráliában, amelyet Reménytelenség hegynek hívtak. A név meglepett, és úgy döntöttem, hogy később visszatérek, és utánajárok. Valójában azt tapasztaltam, hogy ezen kívül is sok olyan hely van, amelynek meglepően lehangoló neve van. Ez indította el a projektet” –nyilatkozta a férfi a CBC rádiónak

A művész egészen egyszerű módszerrel dolgozik: szomorú kifejezéseket gépel be a Google térkép keresőjébe és előfordul, hogy ezekre nem csupán egy, de akár több találatot is kap. Elmondta: Depression Pond (Depresszió-tó) elnevezésű hely például több is van a világon.

Rudd szerint a helyi közösségek a történelmi kontextusuk miatt nem változtatják meg ezeknek a helyeknek a nevét. 

„Azt hiszem, ha egyszer hozzászoksz egy névhez, nem úgy hallod, mint egy kívülálló. Van egy bizonyos típusú történelem, amely elvész, ha megváltoztatod a nevet.”

Úgy véli, a legszomorúbb elnevezés, amire eddig rátalált a Sadness Road (Szomorúság út).

„Ez volt az egyik első hely, amit megtaláltam. Olyan egyszerű, de olyan szép is” – fogalmazott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top