nlc.hu
Utazás
Nyílt levél az ablaknál utazó utasnak a repülőn

„Attól, hogy felállsz, én még nem fogok” – Nyílt levél az ablaknál utazó utasnak a repülőn

Mindenki ismeri a fajtáját: bár legbelül foglal helyet, amint leszáll a gép, elsőnek csatolja ki az övét és áll fel. Miért is?

Kedves Utastárs!

Ne haragudj, de nevetek rajtad. Kizárólag saját magaddal szúrsz ki, ha abban a pillanatban felpattansz, amint felvillan, hogy ki lehet csatolni a biztonsági övet. Ugyanis:

attól, hogy felállsz, én még nem fogok.

Akkor sem, ha szúrós szemekkel nézel, és szuggeráló tekintettel megpróbálsz rávenni, hogy összekapjam magam, csak azért, mert én ülök szélen.

Nem fogok felállni.

Nem azért, mert bunkó lennék, vagy, mert szándékosan szeretném a leszállást megnehezíteni neked. Hanem egyszerűen azért, mert annak semmi értelme nincs, hogy beszálljak a heringpartiba, ami ilyenkor uralkodik. A folyosón ülők szinte kivétel nélkül ugranak fel, hogy azonnal a poggyászukért nyúljanak, amitől tumultus alakul ki, senki nem fér el kényelmesen, és balesetveszélyes is, hogy egymás feje fölött egyensúlyozzák a kikapkodott bőröndöket.

Ráadásul, ha látod, hogy nekem nem sietős, attól te is frusztrált leszel, és az érzés ördögi bumerángként nálad csapódik le.

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, akkor elárulom, ilyenkor mi történik. A gép személyzete a földi kiszolgáló személyzettel egyeztet. Hová küldjenek lépcsőt, hány utast fognak leszállítani, és a többi. Ez még hosszú percek kérdése. Aztán az is, amíg kiegyensúlyozzák úgy a gépet, hogy megindulhasson a leszállás. És még ha meg is indul, a már összetorlódott embertömeg úgysem tud elindulni.

Ez türelemjáték, tetszik vagy sem. Ha pedig vállaltad, hogy akarsz belül ülni, akkor kérlek, vegyél részt a játékban, és ne akarj átmászni rajtunk. Az egyetlen magyarázat arra, hogy sietni szeretnél, az az, hogy a csatlakozásodat el kell érned. Ebben az esetben nyugodtan lehet szólni, szerintem a világtörténelemben nem volt még olyan utas, akinek ezért fejét vették volna.

Apropó fej. Láttam, hogy egyébként nem férsz el a poggyásztartó panelje alatt – én sem szoktam, pedig nálad jóval alacsonyabb vagyok. Tehát újabb ok arra, hogy kivárd, amíg feloszlik a tömeg, és végre megindul az áramlás. Vagy jól esik Quasimodóként görnyedni, amíg eljön a te időd?

Hidd el, semmiről nem fogsz lemaradni, ha még öt percet a fenekeden ülsz, ugyanis az is előfordulhat, hogy transzferbuszokkal jutsz el a terminálhoz, ezek pedig bevárják egymást. Ergo: ha gyorsabban szállsz le a többieknél sem érsz hamarabb az ellenőrzőkapuhoz vagy a poggyászátadáshoz. Azt már csak mellékesen említem, hogy a repülőn lévő feladott poggyászok kipakolása is időt kíván, és általában lassabb, mint maga a kijutás folyamata. Így tehát, ha neked is van csomagod, pláne indokolatlan ez a nagy sietség.

Szívesen a jó tanácsot,

Egy utastársad

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top