A nyaralás alatti félelemről különös dolgot állapítottak meg

CS.Á. | 2024. Július 10.
Nem csak neked vannak olykor rossz érzéseid. Mint kiderült, egyszerűen nem szeretünk visszamenni oda, ahol félelmet éreztünk nyaralás közben.

Amikor a nyaralást tervezzük, többnyire úgy képzeljük, hogy mosolyogva fogjuk élvezni az utazás összes napját, vidám képeket készítünk egymásról és élvezzük a közös élményeket, ám egy kutatás most azt vizsgálta, miért és hogyan alakul ki sokunkban mégis frusztráció az út során, illetve hogyan kezeljük azt.

Fotó: GettyImages

Az utazás során az emberek magas elvárásokat támasztanak, azt remélik, kiválóan fognak szórakozni, hiszen éves szabadságuk napjait erre fordítják, és szeretnének tökéletes nyaralást megélni. Éppen azért a negatív érzelmek még erősebbek lehetnek, amikor valami megzavarja vagy veszélyezteti ezt. Xiang (Robert) Li, a Temple Egyetem Sport, Turizmus és Vendéglátás Menedzsment Iskolájának professzora és társa 1,860 potenciális turistát kérdezett meg két online előteszt és három online kísérlet során, melyekben a résztvevőknek két különböző szituációval kellett szembenézniük: túlzsúfoltság és zaklató árusok. Mindkét eshetőség dühöt vagy félelmet váltott ki a turistákból. A válaszokból kiderült, hogy düh esetében elnyomjuk érzéseinket, vagy újraértékeljük a helyzetet, de a félelem esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet. Amint egy turista félni kezd valamitől, nagyon nehéz segíteni neki túllépni ezen az érzésen.

Például, ha egy turistát kirabolnak, inkább távol marad attól a helytől, mint hogy szembenézzen félelmeivel és visszatérjen oda. A turisták nem úgy kezelik a félelmeiket, mint más helyzetekben, például sötéttől vagy pókoktól való félelem esetén, nem fognak visszatérni a helyszínre, hogy legyőzzék a szorongást.

via

Exit mobile version