nlc.hu
Utazás
Megbillent a Balaton

Megbillent a Balaton

Megmozgatta a "magyar tengert" a Boris ciklon.

Megbillent a Balaton az extrém időjárás miatt. A Boris ciklon kitombolta magát a “magyar tengernél”. Fonyód térségében extrém erősségű széllökéseket regisztráltak a hétvégén, óránként 130 kilométeres széllökéseket is mértek a Kab-hegyi műszerekkel. A Balaton több pontján is – Siófok és Alsóörs között – 105 kilométeres szelet rögzítettek – számolt be a sonline.hu.

Boris alaposan megmozgatta a “magyar tengert”. A ciklon idején a tó északi és déli partján mért legszélsőségesebb vízszintértékek között 33 centiméter volt az eltérés: Siófoknál vasárnap hajnalban 109 centimétert, míg Badacsonynál 76 centimétert mértek a szakemberek.

Legutóbb áprilisban volt erre példa: akkor egy, a Dunántúl felől – viharos széllel – betörő hidegfront merőlegesen fújt a Balatonra az északi part felől a délire, ez billentette meg akkor a tavat. Az akkori mérések szerint Fonyódnál 20 centimétert emelkedett a vízszint, több déli parti településnél pedig ki is csapott a víz.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top