nlc.hu
Utazás
Vonatkésések és az utasok jogai

Vonatkésések: többen bosszankodnak, mint ahányan kártérítést kérnek

Ahogy a légijáratok késése esetén, úgy a vonatkésések után is járhat átalány-kártérítés.

Most, hogy ennyit késik a MÁV, a a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a vonattal közlekedők jogait védő szigorú uniós rendelkezésre hívja fel a figyelmet. Baranovszky György az economx.hu-nak elmondta, hogy , meghatározott időn felüli késés esetén még akár átalány-kártérítésre is járhat.

A kártérítés mértéke a késés nagyságától függ: 30 és 119 perc késéssel történő érkezés esetén a menetjegy árának 25 százaléka, 120 perc  vagy annál nagyobb késéssel történő érkezés esetén a menetjegy árának 50 százaléka jár vissza. Nemzetközi utazás esetén azonban a minimális késési idő 60 perc. Igaz, ezer forint vagy nemzetközi utazás esetén 4 euró alatt nincs kifizetés.

Kötelező a tájékoztatás

Kötelező a tájékoztatás

Ha kimarad a járat, akkor a fel nem használt jegyünk árát a vasúttársaság  kezelési költség nélkül köteles minden esetben visszatéríteni – ám kevés utas ismeri a jogait.  

Aki állt már tanácstalanul egy vasútállomáson, mert sehol sem volt a vonata, annak talán meglepő lehet, de a MÁV-nak – hasonlóan a légitársaságokhoz – széleskörű és szigorú tájékoztatási kötelezettsége van, amely nemcsak a menetrendről, hanem az előre látható  forgalomkorlátozásokról, a vonatok késéséről, valamint a késés miatt a csatlakozás  elmulasztásáról történő tájékoztatásra is kiterjed többek között – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top