Horribilis árak a müncheni Oktoberfesten

F.C. | 2024. Szeptember 22.
Hatmillió látogatót várnak idén.

Dieter Reiter müncheni polgármester két ütéssel csapra verte az első söröshordót, és ezzel a hagyományos aktussal nyitotta meg szombaton az Oktoberfest sörfesztivált Münchenben. Tavaly 7,2 millió vendég érkezett a 18 naposra bővített fesztiválra, ami a szervező, München városának statisztikái szerint a nyilvántartás 1980-as kezdete óta rekordnak számít. Az idén az október 6-ig tartó népünnepélyre mintegy 6 millió látogatót várnak – írja az MTI.

A solingeni és müncheni merényletek miatt az idei fesztivált fokozott biztonsági óvintézkedések mellett tartják meg. A bejáratoknál végzett ellenőrzések és a magas rendőri jelenlét már régóta részei a kidolgozott biztonsági koncepciónak, csakúgy, mint a nagyméretű táskák, kések és üvegpalackok bevitelének a tilalma. A drónok reptetése is tilos a terület felett.

A München melletti Terézia-mezőn tartott Oktoberfest sosem az olcsóságáról volt híres, tavaly azonban még a nyugat-európai árakhoz szokott brit és német turistákat is meglepte, hogy mennyire drága minden. 2023-ban 6 százalékkal nőttek az árak az előző évhez képest. Akkor egy német fesztiválozó – a TikTok-ra posztolt videója szerint – arra panaszkodott, hogy egy felvágottas, kolbászos tál 20 euróba (7700 forintba) kerül, egy sör 13,5 euróba (5200 forintba) fájt, egy fokhagymás lángos 3500-ba, egy sülthúsos zsemle pedig 7 euróba (2700 forintba). Az evés-ivás ára azonban eltörpül a szállás költsége mellett: a müncheni szálláshelyeken 90 százalékos telítettség van mindig az Oktoberfest ideje alatt, egy éjszaka egy főnek apartmanban átlagosan 169 euróba (65 ezer forintba) kerül, míg a luxushotelek – a fesztivál ideje alatt – akár több ezer eurót is elkérnek egy szobáért.

Kiemelt fotó: Arnold Schwarzenegger az idei Oktoberfesten (Gisela Schober/Getty Images)

Exit mobile version