Utazás
Szponzorált tartalom

Az Azúr-ablak múzeumként születik újjá? Elképesztő terveket szőnek Máltán!

Az Azúr-ablak a világörökség részét képezte, azonban 2 éve, 2017-ben leomlott. De a máltaiak ismét felépítenék – acélból. De bármi is legyen a sorsa, Málta még tartogat lenyűgöző természeti képződményeket a számunkra!

A természet alkotta kőhíd a máltai Dwejra szigetén magasodott, és az UNESCO világörökség részét képezte. A különleges képződményt Azúr-ablak néven ismerte a világ, ami a Földközi-tenger azúrkék vizére nyitott ablakot. A közel 100 méter magas híd a legnépszerűbb látványosságok között szerepelt, így mindenkit megrázott a hír, amikor 2017 márciusában beomlott.

Málta szíve

Az Azúr-ablak talán a téli időszakban volt a leglátványosabb, amikor a hullámok egészen magasra csaptak, azonban a viharos időjárás nemcsak lenyűgözővé tette, hanem el is pusztította a kőhidat. Sokáig látogathatták a turisták, azonban az utóbbi években életveszélyessé nyilvánították, így valójában senkit nem ért váratlanul a beomlása. Ugyan ma már egy természeti csodával kevesebb van a világon, azonban nem mindenki temeti csendesen az Azúr-ablakot: egy orosz építőmérnök, Svetozar Andreev nem sokkal a híd beomlása után elkezdte tervezni, miként lehetne újjáépíteni.

A cél nem az, hogy ismét felépítsék kőből, és olyanná tegyék a táj képét, mint a beomlás előtt volt: pont ellenkezőleg, a híd formája nagyjából megmaradna, de acélból pótolnák a beomlott részt. A fémes csillogás már messziről felhívná az emberek figyelmét az egykori Azúr-ablakra, és mivel a tervek szerint rendkívül kontrasztos látványt nyújtana, nem hagyná feledésbe merülni az egykori varázslatos képződményt.

Az építmény a Málta Szíve nevet viselné, ami ötemeletes kilátóként működne, sőt múzeum is helyet kapna benne – a tervek alapján egy modern és futurisztikus alkotás magasodna a Földközi-tenger vize fölé. Valójában a tervek már régóta készen vannak, azonban a jóváhagyás még várat magára.

Csodás természeti képződmények

Akár megvalósul a terv, akár nem, Máltán még számos látnivaló vár ránk. Hatalmas sziklaképződmények, gyönyörű tengerpartok, lenyűgöző kilátás – ez tárul eléd, ha elsétálsz Gozo legmagasabb szikláihoz. A Ta’Cenc fehér mészkősziklái 130 méterre magasodnak ki a tengerből, ahol a szakadék pont úgy néz ki, mintha tortaszeletek esnének a vízbe. A sziklák tetejéről megcsodálhatod a zöldellő völgyek ölelésében elterülő Földközi-tengert, de Ta’Cenc más érdekességet is rejt: az északi részén három bronzkori sírt is megnézhetsz.

Gozón rengeteg öböl vár felfedezésre, az egyik ilyen a Ramala-öböl, ahol a legenda szerint Calypso, a híres nimfa fogva tartotta a hajótörést szenvedett Odüsszeuszt. Ha Máltán jársz, feltétlen látogass el a Calypso-öbölhöz, és ejtőzz egyet a különös, vöröses színű homok borította tengerparton. A narancsos színű homok egészen éteri hangulatot kölcsönöz a tájnak: a különleges vidéken nemcsak sétálhatsz, hanem meg is mártózhatsz a habokban, és az érintetlen vidéken elfelejtkezhetsz a stresszes mindennapokról.

St. Peter’s Pool

Egy másik természeti képződmény a St. Peter’s Pool, azaz Szent Péter medencéje – ami ma a kalandvágyó turisták egyik kedvelt látványossága, és a helyiek természet alkotta strandja. A szemkápráztatóan kék víz helyenként zöld színre vált, ami tökéletes helyszínként szolgál a búvárok számára: a fenti látvány mellett a víz alatti világ is csodát rejt. A vízbe létrákon mehetsz be, de csak akkor vállald, ha jól tudsz úszni! A sima felületű sziklákon barnulhatsz, és attól sem kell tartanod, hogy nem tudsz árnyékba húzódni, ugyanis a magasabb sziklák hűs árnyékot adnak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top