Utazás
Szponzorált tartalom

Korčula, a sziget, ami megérdemli, hogy a bakancslistádra kerüljön

Ha nyugalomra, feltöltődésre és életre szóló élményekre vágysz, akkor látogass el Korčula szigetére, ahol megelevenedik a múlt és elkápráztat a jelen! Mi mindent rejt magában a Dél-Dalmácia partvidéken található kis ékszerdoboz? Elmondjuk!

Szívünk szerint a családi nyaralásokat, közös élmények gyűjtését mindenki számára kötelező programmá tennénk! Egy utazás – legyen az csak pár napos is – nemcsak összekovácsoló erővel bír. Az új, közös élmények segítenek töltekezni mind testileg, mind lelkileg: kilépés a megszokott mókuskerékből és az új kultúrák megismerése ugyanis felszabadító erővel hatnak a család apraja-nagyjára. Ha idén valami egészen különlegesre, de mégsem olyan távoli országba vágytok, ahol lehetőség van relaxálni, mediterrán életérzést magatokba szívni, ahol a természet, a kultúra és a gasztronómia tökéletes összhangban áll egymással, akkor megtaláltuk a tökéletes úti célt: Korčula szigetét, Horvátország egyedülálló ékszerdobozát!

Ismerjétek meg, fedezzétek fel, szívjátok magatokba és hozzátok haza a tengeri népek életigenlő, pozitív szemléletét!

Korčula, az élő történelemkönyv

Korčula Dalmácia déli részén terül el, 276 négyzetkilométeres területével a hatodik legnagyobb, 17 ezer fős lakosságával, pedig a legsűrűbben lakott sziget Horvátországban. Nevét – Korkyra Melaina (Fekete Korfu) – a zöldesfekete aleppo fekete fenyőnek és pineáknak köszönhetően kapta, amiket az idetelepült görögök honosítottak meg a szigeten,  hogy otthon érezzék magunkat, mint Korfun (görögül Kerkyra), ami Görögország egyik legzöldebb szigete. Így tették Korčula-t is Horvátország egyik legzöldebb szigetévé.

A sziget helyénél és természeti adottságainál fogva mindig nagy értéket képviselt és képvisel is a mai napig a térségben. Több mint kétezer éves történelme során többször cserélt gazdát, eleinte a görögök lakták, majd római, magyar, velencei, francia és osztrák uralkodók szedtek adót az itt-lakóktól. Korčulát a helyiek és a turisták nagy szerencséjére elkerülték a háborúk, így sok százéves épületeket ma is felfedezésre várnak a szigeten.

Fotó: iStock/bluejayphoto

Tudtad? Korčula szigetén élők nagy utazók, elsősorban hajósok a mai napig, közülük a leghíresebb Marco Polo, akinek szülőháza a helyi források szerint Korčula városában található.

Korčula a XX. század elején volt a legnépesebb, de a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt az 1920-30-as és az 1960-70-es években tömeges kivándorlások kezdődtek, főként Amerikába és Nyugat-Európába. A szülőföldjükön maradt gazdák a mezőgazdasággal, néhány évtizede, pedig a turizmussal kezdtek el foglalkozni. Mára a fő megélhetési forrást a turizmus jelenti, de a mezőgazdaság még így is a sziget lakosságának 35 százalékának ad munkát.

Korčula, a megfáradt test és lélek gyógyítója

Ha szeretnél reggelente kabócák hangjára, sirályok énekére és a tenger barátságos morajlására ébredni, akkor Korčula a lehető legtökéletesebb választás a kikapcsolódásra. Horvátország egyik legzöldebb és legcsendesebb szigetén ráadásul egyedülállóan kristálytiszta a tenger, strandjai pedig nyugodtak, zsúfoltságtól mentesek, ahol mindenki magába szívhatja az igazi chill out életérzést.

A háborítatlan csendet számos történelmi látnivaló teszi színesebbé, ahol amellett, hogy kötelezően ajánlott megismerni az itt élők szokásait, érdemes magunkba szívni a dalmát életérzést, hogy aztán sok pozitív energiával, testileg-lelkileg feltöltődve térhessünk haza nyaralásunkból.

Tutit tipp, ha egy szuper szállásra vágysz: Ebben az idilli környezetben kínál életre szóló élményeket egy magyar tulajdonban lévő szálloda, amely közvetlenül a tengerparton két étteremmel, saját félszigettel és búvárbázissal, privát stranddal, szárazföldi és vízi sportolási lehetőségekkel várja a feltöltődni vágyókat!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top