Utazás
Szponzorált tartalom

Felejthetetlen nyári programok és belső utazás Pannonhalmán (x)

Ha korokat átívelő művészetre, történelemre, spiritualitásra, finom borokra és minőségi zenére vágysz, akkor irány Pannonhalma! A Főapátság idén különleges fesztiválokkal, rendezvényekkel, kiállításokkal várja a kultúrára és a belső elcsendesedésre vágyókat.

Pannonhalma történelemmel átitatott épületei, hangulatos utcái, az ezeréves apátsági épületegyüttes és Kazinczy Ferenc kedvenc borvidéke emlékezetes kikapcsolódást ígérnek a nyárra. Idén látogass el te is Pannonhalmára!

Barangolj a bencések falai között

A világörökség részét képező Pannonhalmi Főapátságot nem csupán lenyűgöző építészeti megoldásai miatt érdemes megnézned: a Szent Márton-hegyen emelkedő monumentális épület a középkorban fontos szerepet töltött be Európa kulturális életében. Szent István kedvelt apátságát 1000 éve a bencés szerzetesek lakják, és általuk a kultúra, a művészetek, valamint a gyógynövények fellegvára is. Az apátságban összefonódik a múlt és a jelen: a gyönyörű könyvtárban őrzik a pannonhalmi adománylevelet és a tihanyi apátság alapítólevelét, és sok más könyvritkaságot is, az apátság pedig ma is a szerzetesek otthona.

Szívd magadba a történelmet

Érdemes az apátság látogatását augusztus 20-a környékére időzítened, ugyanis 23.-25. között rendezik meg a XV. Arcus Temporum Művészeti Fesztivált. A rendezvénysorozat a spiritualitás, a művészetek, a zene és a kultúra iránt érdeklődők tökéletes színtere. A háromnapos fesztivál programjai azért is különlegesek, mert te is bekapcsolódhatsz a bencés szerzetesközösség mindennapjaiba, meditálhatsz, és bejárhatod a labirintust is. Idén a csendé, a belső úté a főszerep, ami köré a programok is épülnek: az elmélyülést többek között Bach, Sosztakovics, Weinberg és Vivier zene művei segítik, és részt vehetsz zongora, valamint kamarazenei koncerteken is. De az ezeréves falak között a kortárs tehetségek, a Kremerata Baltica, valamint Gidon Kremer, világhírű hegedűművész játékát is meghallgathatod.

Kortyolj finom borokat

Ha Pannonhalmán jársz, a helyi borokat sem hagyhatod ki! Az ókori hagyományokkal rendelkező, magas színvonalú szőlő-és borkultúrát szintén a bencéseknek köszönhetjük. Az idilli lugasokon, a hangulatos, lankás lejtőkön pihentette szemét Kazinczy Ferenc is, akit lenyűgözött a táj szépsége. A pannonhalmi borokat ma már a legkorszerűbb technológiával készítik, és néhány pillanatra te is megfeledkezhetsz az idő múlásáról, miközben elkortyolsz egy pohár finom bort.

Ismerd meg az ősi gyógynövényeket

Az apátság nem csupán a kulturális, oktatási és művészeti kincseiről híres: a bencések magas szinten űzték a gyógynövénytermesztést is, ami szintén több száz éves múltra tekint vissza. A híres arborétumban több száz különleges, máshol nem látható fafajta között andaloghatsz, miközben a csendet csupán csak a madarak éneke töri meg. Napjaink egyik legnépszerűbb gyógynövényét, az illatos levendulát is jól ismerték a szerzetesek: a varázslatos gyógynövényes ültetvények között barangolva biztos, hogy visszavágysz majd Pannonhalmára.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top