Útravaló
Szponzorált tartalom

Hitelkártya, készpénz vagy bankkártya? Mutatjuk, mikor melyiket érdemes használnod külföldi vakáción

Hitelkártya, készpénz vagy bankkártya? Mutatjuk, mikor melyikre érdemes használnod külföldi vakáción

Ha távoli országba mész nyaralni, nagyon fontos, hogy biztonságban érezd magad a pénz tekintetében is. Éppen ezért érdemes előre kigondolt stratégia mentén megszervezni a külföldi költéseid: például azt, hogy készpénzt, bankkártyát vagy hitelkártyát használj-e elsősorban.

1. Hitelkártya – előrelátó és takarékos megoldás lehet

Egyre inkább kezd elterjedni a magyar vakációzók köreiben, hogy a készpénz és a betéti kártya mellett egy hitelkártyát is visznek magukkal az útra, mert egy hitelkártya számos olyan funkcióval rendelkezhet, amit nyaralás során ki tudnak használni.  De milyen extra funkciói lehetnek egy hitelkártyának?  Ilyen lehet például az utasbiztosítás vagy a különféle kényelmi szolgáltatások (például tudtad azt, hogy bizonyos típusú hitelkártyák birtokosai ingyen használhatják a reptéri „gyorsítósávot?). Végül pedig, és cseppet sem utolsó sorban az az érv is a hitelkártya mellett szólhat, ha részletfizetési funkciót is kínál az adott kártyatípushoz a bankod, hiszen így nem kell egyszerre nagyobb kiadásba verned magad, mert egy bizonyos összeg feletti  hitelkártyás költéseidet akár részletekben is törlesztheted.  

A hitelkártya azért is hasznos útitárs, mert előfordulhatnak bizonyos helyzetek külföldön, amin sem a betéti kártya, sem a készpénz nem tud segíteni. Például akkor, ha valamilyen okból autót szeretnél bérelni (és ez nem volt benne a terveidben és a kiadásokkal kapcsolatos előzetes kalkulációidban), és kaució gyanánt egy jelentősebb összeggel kívánja megterhelni a bérbeadód a kártyád. Készpénzt, ilyenkor a legtöbb szolgáltató már el sem fogad, csak dombornyomott bankkártyát, de az is megeshet, hogy a számládon nincs annyi pénz, amennyire a biztosítékként szükség van. A hitelkártya viszont lehetővé teheti, hogy az összeget ráterheljék a hitelkeretedre. Hasonló, váratlan kiadások bármikor előfordulhatnak egy út során, mint ahogy az is, hogy kifutsz a pénzedből: ilyenkor nagyon jól jön az a hitelkeret, amit a bankod a rendelkezésedre bocsát.

2. Készpénz és betéti kártya – hasznos tartalék

Nagyon elegáns és stílusos dolog, ha mindössze egy plasztikkártyával a zsebedben mész nyaralni, de egy megfontolt ember még ma is tart magánál készpénzt. Nagyon praktikus oka van ennek, hiszen számos helyzetben egészen egyszerűen nem tudod a számlád kiegyenlíteni kártyával: például néhány autópályán a fizetős kapuknál, utcai szuvenír árusoknál vagy kisebb üzletekben. Ám ezek rendszerint kisebb kiadások, amik kedvéért felesleges nagyobb összeget magunknál tartanunk, vállalva azt a nyomasztó érzést, hogy egy ügyes zsebtolvaj bármikor észrevétlenül megszabadíthat tőle, vagy elveszítjük. Mindig csak az aktuális szükségletekhez elegendő készpénz legyen nálad, és ezt is érdemes a helyszínen, egy ATM-ből kivenned. Az otthoni pénzváltás több időbe és kényelmetlenségbe kerül, ráadásul megvan az a kockázata, hogy túl sok pénzt váltasz át, aminek a maradékát hazaérve vissza kell majd váltanod. Így kétszer fizeted a váltás költségeit, ráadásul a valutát mindig rosszabb áron veszik meg tőled a váltók, mint amennyiért te vetted tőlük, így veszítesz a tranzakción.

A betéti kártya (amit köznyelven az egyszerűség kedvéért gyakran csak bankkártyának hívunk) előnyeit mindenki ismeri már a készpénzzel szemben: könnyű, strapabíró, biztonságos, praktikus. Ha elveszik vagy ellopják, egyből letilthatod, míg ha ugyanez történik a készpénzzel, akkor arra az összegre sajnos végérvényesen keresztet vethetsz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top